Economie kort

Vakbonden hebben iets minder leden: achterban vergrijst

Den Haag. De vakbonden hebben een achterban van 1,87 miljoen leden. Dat zijn er 17.000 minder dan in 2009. De laatste vijftien jaar is het aantal vakbondsleden vrijwel stabiel, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren. Maar omdat er steeds meer mensen aan het werk zijn, is de organisatiegraad gedaald. De achterban van de vakbonden is de afgelopen jaren vergrijsd. In 1973 telden de bonden 282.000 jonge leden (onder de 25), goed voor een aandeel van 17 procent. In 2010 is dit gedaald naar bijna 4 procent en zijn er nog maar 71.000 jongeren onder de vakbondsleden. De afname onder jongeren komt voor een belangrijk deel doordat deze bevolkingsgroep nu kleiner is en later de arbeidsmarkt betreedt, aldus het CBS. (ANP)

Winst van TNT daalt met bijna een kwart

Door een onzer redacteuren

Hoofddorp. De winst bij post- en koeriersbedrijf TNT is in het derde kwartaal met bijna een kwart geslonken. TNT maakte gisteren bekend dat de netto-opbrengst terugliep van 99 miljoen euro in het vergelijkbare kwartaal vorig jaar naar 75 miljoen nu. De omzet steeg wel, met 11 procent naar 2,8 miljard euro. Vooral bij de divisie Post staat de winst onder druk. De divisie Express deed het juist goed. Bij TNT Post daalde het volume van gewone post met 7,7 procent. TNT schrijft dit vooral toe aan marksubstitutie: e-mail en ander elektronisch verkeer dat papieren post vervangt. Voor een deel (ongeveer 2 procentpunt) is de volumedaling toe te schrijven aan het verlies aan marktaandeel. TNT Post is bezig met een grote sanering, waarbij 11.000 banen moeten verdwijnen. TNT zegt dat er ruim 3.000 gedwongen ontslagen zullen vallen.

Markt voor telefoons met Android groeit

Reading. De verkoop van smartphones met Android-software heeft in het derde kwartaal van dit jaar een forse groei doorgemaakt. Het besturingssysteem voor smartphones van Google heeft momenteel wereldwijd een marktaandeel van 25 procent. Dat heeft onderzoeksbureau Canalys gisteren bekendgemaakt. In het derde kwartaal van dit jaar werden meer dan 20 miljoen smartphones met Android geleverd, tegen 1,4 miljoen in dezelfde periode in 2009. Volgens Canalys leveren merken als Samsung, HTC, Motorola en Sony Ericsson grote aantallen smartphones met Android-software. (ANP)

Tweede Kamer wil belastingherziening

Den Haag. Voor een meerderheid in de Tweede Kamer is het hoog tijd voor een brede belastingherziening. Dat bleek gisteren bij het eerste deel van het Kamerdebat met staatssecretaris Frans Weekers (VVD) over het belastingplan voor 2011. De laatste grote hervormingsronde was bijna tien jaar geleden. De meeste partijen willen dat het belastingstelsel wordt vereenvoudigd. (ANP)

Intussen verstuurde de Belastingdienst vorige maand massaal verkeerde belastingaanslagen. Meer op nrc.nl/geld