Draadloos typen zonder batterijen

Logitech lost het probleem op van draadloze toetsenborden die maar batterijen blijven verbruiken: de Wireless Solar Keyboard K750 werkt op lichtenergie. En waar blijft de zonnemuis? Liefhebbers van een opgeruimd bureaublad kiezen graag voor een draadloos toetsenbord. Dat ziet er een stuk netter uit dan losse usb-kabels. Maar het is zonde van de batterijen. Vier

Schermafbeelding-2010-11-02-om-11.34.34

Logitech lost het probleem op van draadloze toetsenborden die maar batterijen blijven verbruiken: de Wireless Solar Keyboard K750 werkt op lichtenergie. En waar blijft de zonnemuis?

Liefhebbers van een opgeruimd bureaublad kiezen graag voor een draadloos toetsenbord. Dat ziet er een stuk netter uit dan losse usb-kabels. Maar het is zonde van de batterijen. Vier AA-jongens verdwijnen er toch al snel in een gemiddeld toetsenbord. En al kost typen via een draadloze verbinding niet heel erg veel energie, je zult de batterijen toch een of twee keer per jaar moeten vervangen. Hoewel… Logitech beweert dat de batterijen bij veel van de draadloze toetsenborden maar eens per drie jaar vervangen hoeven te worden. In de praktijk zijn dit soort claims vaak al te optimisch.

De Wireless Solar Keyboard K750 heeft helemaal geen batterij meer nodig: er zitten zonnecellen in die hun energie halen uit daglicht of van een bureaulamp.

wireless-solar-keyboared-k750
Logitech levert software met een luxmeter mee (‘Solar App’ - alles met app klinkt tegenwoordig hip)  zodat je de lading van je toetsenbord in de gaten kan houden. Volgens de fabrikant kan het toestel drie maanden energie opslaan in volledige duisternis. Hoe lang er op een volle lading gewerkt kan worden, vermelden de productspecificaties niet.

Werken in volledige duisternis is sowieso niet aan te raden, want er zit geen achtergrond verlichting in de K750 (80 euro). Daarvoor moet je de Wireless Illuminated Keyboard K800 hebben, een toetsenbord dat gewoon op batterijen werkt.

En waar blijft de zonnemuis?

solar-keyboard-powered-keyboard41

Oudje: KYE Systems SlimStar 820 Solargizer Unique KeyboardOudje: KYE Systems SlimStar 820 Solargizer Unique Keyboard

Helemaal nieuw is lichtenergie op de desktop niet. De Taiwanese fabrikant KYE Systems heeft enkele jaren geleden iets soortgelijks ontworpen dat er echter een stuk minder gelikt uitziet. De meegeleverde muis lijkt ook niet gebruik te maken van de zonnecellen die op het keyboard zitten en de Solargizer is uit het actuele aanbod verdwenen.

Het zou mooi zijn als ook een draadloze muis op lichtenergie kan draaien. Een goede zonnemuis kan jaarlijks honderden miljoen batterijen schelen. Daar wordt aan gewerkt maar het blijft een lastige klus. Er is enkele jaren geleden dit prototype gemaakt bij onze eigen TU in Delft, waar sindsdien echter weinig van vernomen is. Deze Sole Mio Solar Powered Mouse (zie pdf) kon 15 uur werken op een volle lading en was niet alleen afhankelijk van zonnenergie: de accu was ook op te laden via usb.

solar-mouse

Prototype zonnemuis van de TU Delft Prototype zonnemuis van de TU Delft

Draadloze muizen zijn sneller door hun batterijen heen dan toetsenborden. Het beschikbare oppervlakte ruimte voor zonnecellen is beduidend kleiner en de muis kan alleen opgeladen worden als je ‘m niet gebruikt. Dat duurde in het geval van de Sole Mio vrij lang: tussen de 60 uur (onder slechte lichtomstandigheden) tot op z’n snelst anderhalf uur. Daarvoor moest je deze muis wel in de volle zon leggen. Maar wie gaat er nou met mooi weer buiten achter de pc zitten…

Uit de reacties:

Lees ook de suggestie van Sander in de reacties: is de bewegingsenergie van de muis niet om te zetten in elektriciteit om het ding aan te sturen? Ja, reageert Dirk: kijk maar naar dit prototype. Of anders misschien de temperatuurverschillen met een thermogenerator omzetten in stroom, net als deze Nokia telefoon?

    • Marc Hijink