De zorgen van een militair

Nabuk. Ze zijn erop getraind, het Amerikaanse eerste bataljon van de Alpha-compagnie, gelegerd in Afghanistan. Een paar momenten geleden werden ze nog door rebellen aangevallen met raketaangedreven granaten. Nu rusten ze uit tegen een muurtje nabij Nabuk in de Afghaanse provincie Helmand. Geen gewonden, maar ze worden nog wel even gecontroleerd op een eventuele hersenschudding. Maar militaire acties laten hun acties na, training of geen training. Militairen kunnen gewond raken, maar ook zwaar getraumatiseerd. Tussen 2002 en 2009 werd 14 procent van alle Amerikaanse troepen in Afghanistan en Irak terug naar huis gestuurd wegens psychische problemen, zo hebben verscheidene media deze week bekendgemaakt. Maar, zo stellen deskundigen, dat is nog maar het topje van de ijsberg, want vaak beginnen depressies en stoornissen, zoals het posttraumatisch stress-syndroom (ptss), pas wanneer militairen al lang en breed weer thuis zitten. Met het gevolg dat het Amerikaanse ministerie van Defensie zich geen raad weet met het enorme aantal zelfmoorden onder de troepen. Ruim 1.100 militairen beroofden zichzelf tussen 2005 en 2009 van het leven, zo meldt Defensie. Deze week introduceert het ministerie dan ook een groot preventieprogramma, Shoulder to Shoulder, waarin het Amerikaanse leger de terugkerende troepen uit oorlogsgebieden op een betere manier moet gaan opvangen, zo schrijft de website defense.gov. En onderzoekers proberen een preventieve training te ontwikkelen waardoor militairen ook na traumatische ervaringen toch mentaal gezond kunnen blijven. HN. Donald Howard (2nd R) of Columbus, Ohio checks on concussed Alpha Company 1st Battalion 8th Marines Sgt. Thomas James Brennan (L) of Randolph, Massachusetts, LCpl. James Roche (2nd L), LCpl. John Chun, both of New Jersey and LCpl. James Edward Orr (R) of Eufaula, Alabama in a compound offering cover after rocket propelled grenades exploded near their positions during a battle against Taliban insurgents in the town of Nabuk in southern Afghanistan's Helmand province, November 1, 2010. REUTERS/Finbarr O'Reilly (AFGHANISTAN - Tags: MILITARY CONFLICT) REUTERS

Ze zijn erop getraind, het Amerikaanse eerste bataljon van de Alpha-compagnie, gelegerd in Afghanistan.

Een paar momenten geleden werden ze nog door rebellen aangevallen met raketaangedreven granaten. Nu rusten ze uit tegen een muurtje nabij Nabuk in de Afghaanse provincie Helmand. Geen gewonden, maar ze worden nog wel even gecontroleerd op een eventuele hersenschudding.

Maar militaire acties laten hun sporen na, training of geen training. Militairen kunnen gewond raken, maar ook zwaar getraumatiseerd. Tussen 2002 en 2009 werd 14 procent van alle Amerikaanse troepen in Afghanistan en Irak terug naar huis gestuurd wegens psychisch problemen, zo hebben verscheidene media deze week bekendgemaakt.

Maar, zo stellen deskundigen, dat is nog maar het topje van de ijsberg, want vaak beginnen depressies en stoornissen, zoals het posttraumatisch stress-syndroom (ptss), pas wanneer militairen al lang en breed weer thuis zitten.

Met als gevolg dat het Amerikaanse ministerie van Defensie zich geen raad weet met het enorme aantal zelfmoorden onder de troepen. Ruim 1.100 militairen beroofden zichzelf tussen 2005 en 2009 van het leven, zo meldt Defensie.

Deze week introduceert het ministerie dan ook een groot preventieprogramma, Shoulder to Shoulder, waarin het Amerikaanse leger de terugkerende troepen uit oorlogsgebieden op een betere manier moet gaan opvangen, zo schrijft de website defense.gov.

En onderzoekers proberen een preventieve training te ontwikkelen waardoor militairen ook na traumatische ervaringen toch mentaal gezond kunnen blijven.