De markten rekenen op een traktatie van de Federal Reserve

Halloween mag voorbij zijn, de uitbundige markten hopen op meer snoepjes later deze week. Het is waarschijnlijk dat de deur van de Bank of England dicht blijft. De Britse groeicijfers van afgelopen week waren gewoon té goed. Veel Democraten in de VS kunnen bij de Congresverkiezingen vandaag van een koude kermis thuiskomen. Beleggers rekenen echter op een traktatie van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve. Maar de Fed speelt een gevaarlijk spelletje - de bank heeft de markten nodig en kan geen teleurstelling veroorloven.

Verwacht wordt dat de Fed in zijn verklaring van morgen wat snoepjes zal uitdelen. Maar daarvóór zal de opwinding vooral van politieke aard zijn, nu de Democraten waarschijnlijk de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden zullen kwijtraken en verliezen zullen lijden in de Senaat. De markten zal het vermoedelijk niets kunnen schelen. De regering van Obama heeft al haar troeven reeds uitgespeeld in de strijd om het spook van de Depressie te verjagen. Als de economie niet verslechtert, zal de regering weinig trek hebben in nog meer stimuleringsuitgaven.

Daardoor zal de druk op de schouders komen te liggen van Ben Bernanke, de monetaire tovenaar van de centrale bank. Hij heeft al een indicatie gegeven in welke richting hij denkt. Zijn traktatie kan het bijdrukken van extra geld zijn, om financiële bezittingen mee te kopen, wellicht ter waarde van 100 miljard dollar per maand. Nu hij deze verrassing in het vooruitzicht heeft gesteld, kan de Fed het zich niet goed veroorloven er alsnog vanaf te zien.

De markten zijn aan het feesten geslagen sinds Bernanke eind september opperde dat hij weer met zijn toverstok zou gaan zwaaien. De koersen van staatsobligaties en aandelen zijn gestegen, en de grondstoffenprijzen zijn aan een opmars begonnen, terwijl de mondiale markten weer wat meer risicobereidheid toonden.

Maar de Fed heeft de markten ook nodig. Kelderende aandelenkoersen en een nog slechtere huizenmarkt zouden de Amerikaanse economie het dal in trekken. Het consumentenvertrouwen in de VS hangt deels samen met de aandelenkoersen, die van invloed zijn op de welstand van de huishoudens - momenteel 17 procent lager dan in 2006.

De Fed kan het zich niet goed permitteren om niet genereus te zijn. De markten blijven afhankelijk van de centrale banken, totdat het in de Verenigde Staten en de hele wereld economisch werkelijk beter gaat en het bijdrukken van geld kan plaatsmaken voor échte economische groei.

Ian Campbell

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen:www.breakingviews.com

    • Ian Campbell