'De markt is onverbiddelijk'

De nieuwe TNT-directeur Pieter Kunz moet het postbedrijf reorganiseren. Stakingen tegen de ontslagronde lijken onafwendbaar.

Den Haag - Directeur van TNT post Pieter Kunz. foto: Evert-Jan Daniels

Lolke van der Heide

TNT Post heeft sinds gisteren een nieuwe directeur voor de dagelijkse bedrijfsvoering, Pieter Kunz (55). Aan hem de taak de komende twee jaar de reorganisatie bij het postbedrijf door te voeren. 11.000 banen moeten verdwijnen, vrijwillig of gedwongen. TNT Post zegt nu dat 3.100 mensen in de laatste groep vallen. De bonden willen veel minder ontslagen. Aanstaande maandag loopt een ultimatum van de bonden af. Als TNT niet akkoord gaat volgt er waarschijnlijk een landelijke staking.

Is de staking nog af te wenden?

„Daar lijkt het niet op. En dat is heel vervelend voor onze klanten. Wij hebben vergaande concessies gedaan die kennelijk niet genoeg waren. De autobestel-unit, die we aanvankelijk zouden uitbesteden, blijft nu bestaan. Samen met enkele andere aanpassingen kunnen we zo 1.400 mensen in dienst houden en daalt het aantal gedwongen ontslagen naar 3.100. Lager kunnen we niet gaan, dit is onze ondergrens.”

Waarom niet?

„Meer banen behouden betekent minder besparen. Dan moeten we het inkomen verlagen van de mensen die kunnen blijven en dat hebben de bonden en hun leden vorig jaar al afgewezen. We hebben een gigantisch personeelsbestand, met enorme pensioenkosten. Intussen is de markt onverbiddelijk. Wíj hebben niet bedacht dat mensen e-mails versturen in plaats van post. Dat gebeurt vanzelf. In de kwartaalcijfers van gisteren zie je dat ons volume opnieuw met 7,7 procent is geslonken. Dan kun je als bedrijf niet stil blijven zitten. Dat heeft helaas gevolgen voor de werkgelegenheid.”

Wat is het effect van een staking?

„Het kan averechts uitwerken voor de werknemers. Grote klanten zouden kunnen overstappen naar onze concurrenten Sandd en Selekt Mail (DHL Global Mail). En een staking lost het probleem van de krimpende postmarkt niet op.”

De concurrentie heeft al enkele grote klanten van u afgesnoept.

„Ja, Sandd bezorgt onder meer post van de Belastingdienst en het UWV. Dat vind ik geen goede zaak. Onze postbodes én parttime bezorgers worden gescreend op goed gedrag. Bij ons is sprake van een gezagsrelatie en is het briefgeheim gewaarborgd. Dit is niet het geval bij de bezorgers van onze concurrenten werken. Er is geen land in Europa waar dit mag, behalve Nederland.”

Maar TNT Post wil de postbodes in vaste dienst toch ook vervangen door postbezorgers in deeltijd?

„Dat is zo, maar bij ons krijgt iedereen keurig een arbeidscontract. De postbezorgers krijgen doorbetaald bij ziekte, ontvangen vakantiegeld en bouwen pensioen op. Bij Sandd en Selekt Mail heb je nergens recht op.”

De bonden wijzen erop dat uw winstmarge nog altijd behoorlijk is.

„Heel belangrijk is dat de marge al jaren daalt. Bovendien hebben we een buffer nodig om de reorganisatie van de komende twee jaar te betalen. Als er geen geld meer is voor het sociaal plan en de pensioenpremies heb je pas echt een probleem.”

Volgens de bonden is de prijzenoorlog het belangrijkste probleem.

„De markt waar de drie bedrijven om vechten krimpt en dat zal niet veranderen. De vraag is wie de dikste portemonnee heeft. Voor Sandd heb ik wel respect. Maar Selekt Mail, een dochteronderneming van Deutsche Post, concurreert op irrationele wijze. Hun tarieven liggen onder de kostprijs. Selekt Mail lijkt te hopen dat zij de langste adem hebben.”

    • Lolke van der Heide