Controverse om ere-Oscar voor Godard

Wie durft zijn handen te branden aan een ere-Oscar voor filmmaker Jean-Luc Godard (79)?

De cineast, kopstuk van de Franse Nouvelle Vague, krijgt de prijs zaterdag 13 november tijdens een galadiner. Een kandidaat voor de uitreiking is nog niet gevonden. Godard zelf heeft laten weten niet bij de uitreiking aanwezig te zijn; volgens zijn echtgenote is hij te oud om zo ver te reizen voor een „stuk metaal”.

Binnen de Academy of Motion Picture Arts and Sciences heerst nu verdeeldheid over de ‘juistheid’ van de prijs. Niet Godards afwezigheid of verklaarde minachting van de filmindustrie in Hollywood zette daartoe aan, maar zijn politieke overtuigingen.

In het coververhaal Is Godard een anti-Semiet? gaat The Jewish Journal deze maand in op beruchte uitspraken van Godard. Zo zou hij Israël een „kankergezwel op de kaart van het Midden-Oosten” hebben genoemd. Le Monde citeert hem in 2006: „Er bestaat gelijkenis tussen Palestijnse zelfmoordaanslagen ten bate van een Palestijnse Staat en Joden die zich als schapen naar de gaskamers lieten afvoeren, zich offerend om de Staat Israël in het leven te roepen: zes miljoen kamikazes.”

Tijdens de prijsuitreiking worden fragmenten uit Godards oeuvre getoond. Volgens The New York Times ontbreekt daarin de documentaire Ici et ailleurs, waarin een veelbesproken sequentie van beelden verwantschap suggereert tussen Golda Meir en Hitler.

Jean-Luc Godard veroorzaakte met films als À bout de souffle en Bande à part een revolutie in de film, maar kreeg nooit eerder een Oscar-nominatie. De ere-Oscar moest dat compenseren.