Britten en Fransen samen in kernwapens

Groot-Brittannië en Frankrijk gaan samenwerken bij het ontwikkelen en testen van nucleaire wapens. Premier David Cameron en president Nicolas Sarkozy tekenen volgens de BBC vandaag een akkoord als onderdeel van verregaande militaire samenwerking tussen de twee landen.

Franse atoomtest in de Stille Oceaan bij het eiland Mururoa in 1971.Franse atoomtest in de Stille Oceaan bij het eiland Mururoa in 1971.

Beide atoommachten houden de controle over hun kernkoppen en is er geen sprake van uitwisseling van atoomgeheimen. Onderdeel van het plan is een gezamenlijk ontwikkelingscentrum dat wordt opgericht in Groot-Brittannië. Het testen vindt vervolgens plaats in Frankrijk.

Door bezuinigingen op defensiebudgetten is samenwerking onvermijdelijk geworden. De militaire reuzen kunnen hun grandeur en imperiale ambities niet meer op eigen kracht waarmaken, schreef redacteur Marc Leijendekker gisteren in NRC Handelsblad.

„Dit is een radicale verandering’’, zei Nick Witney van de denktank Europese Raad voor Buitenlandse Betrekkingen tegen hem. „Het gaat niet eens zozeer om de details, om de lijst van zaken die ze samen gaan doen op militair gebied. Dit is een psychologische waterscheiding. Je kunt hierna niet meer terug.’’

In Britse media wordt vooral de nadruk gelegd op de gezamenlijk op te richten ‘rapid reaction force’ waarbij troepen onder commando van een Franse bevelhebber komen te vallen. Daar is echter al lang sprake van bij gezamenlijk operaties in NAVO-verband, zei de Britse staatssecretaris van Defensie Liam Fox.

Een eventuele politieke crisissituatie, waarbij Frankrijk en Groot-Brittannië militair niet samen op zouden trekken, noemde premier Cameron „zeer onwaarschijnlijk’’. Frankrijk was ten tijde van de Irak-oorlog zeer kritisch over het door de Britten gesteunde optreden van de Amerikanen. Samenwerking met Frankrijk heeft volgens de premier geen gevolgen voor de „speciale band’’ die de Britten hebben met de Verenigde Staten.

    • Bart Hinke