boekberichten

2.095 getatoeëerden vormen samen één literair verhaal

Eva Talmadge en Justin Taylor compileerden een boek waarin literatuur en tattoos met elkaar verzoend worden en dat zowel bloemlezing als kijkboek is: The Word Made Flesh: Literary Tattoos. Het duo verzamelt al langer met enige bezetenheid literatuurtattoos op hun blog Tattoolit en ziet momenteel een trend van in vlees gepunte literaire citaten. Intrigerend is het project SKIN van Shelley Jackson, waarin ze een verhaal van 2095 woorden versnippert over 2095 vrijwilligers, die zich elk met precies één woord laten tatoeëren. Het project startte in 2003 en is nog niet voltooid.

Bekijk de literaire tattoos op de website: http://tattoolit.com

Home Academy heeft oplossing voor files

Uitgever Home Academy heeft blijkbaar niet zoveel vertrouwen in het file-oplossend vermogen van het nieuwe kabinet. Want hoewel het luisterboek in Nederland lang niet zo populair is als in het buitenland – de afstanden die we in Nederland in de auto afleggen zouden te klein zijn – komt Home Academy, uitgever van hoorcolleges, met de File Academie. In een persbericht stelt de uitgeverij: ‘Nederland staat massaal in de file, met grote economische schade tot gevolg. De File Academie biedt voor beide problemen een oplossing: een leven lang leren in de auto met hoorcolleges op cd. Zo wordt de economische schade omgezet in kenniseconomische winst.’

Een gratis mp3 ‘file academie’ is te beluisteren op: www.fileacademie.nl

Fry gewaarschuwd door Warner Brothers

Acteur en presentator Stephen Fry heeft een lastig weekje: eerst viel de halve Britse pers al over hem heen omdat hij droog beweerde dat vrouwen niet van seks genieten, en nu wordt hem door Warner Brothers geboden de foto’s van Twitter te verwijderen die hij daar geplaatst had om zijn bezigheden te documenteren. Hij speelt namelijk Mycroft in de verfilming van Harry Potter and the Deathly Hallows (deel 1). Maar de embargo’s op die verfilming zijn streng en Stephen Fry kreeg op zijn donder. In zijn eigen woorden: ‘Ooops. I’ve been sent to the naughty step ...’ schreef The Guardian. Consequenties heeft zijn actie echter niet. De film gaat over enkele weken in Nederland in première.

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

Stephen Fry speelt niet Mycroft in de verfilming van Harry Potter, zoals gisteren vermeld stond in het bericht Fry gewaarschuwd door Warner Brothers (pagina 27), maar in de film Sherlock Holmes 2.

Roy belaagd door vrouwenorganisatie

De Indiase schrijfster Arundhati Roy heeft het nodige losgemaakt met haar opmerkingen dat Kasjmir nooit een integraal deel van India is geweest. Hoewel de Indiase autoriteiten lieten weten dat ze Arundhati Roy niet gaan vervolgen voor landverraad, werd Roy’s huis gisteren belaagd door honderden leden van de vrouwenorganisatie van de Hindoeïstische Bharatiya Janata Partij. Zij riepen leuzen als: ‘Neem je verklaring terug of ga weg uit India’, aldus The Guardian. Arundhati Roy legt de schuld deels bij de media, die de zaak groot brachten: ‘Nu er geen aanklacht tegen me wordt ingediend, heeft het er de schijn van dat er in plaats daarvan een volksgericht mag plaatsvinden door extreemrechtse stormtroepen. Waarom doen de media daaraan mee? Is een schrijver met onpopulaire opvattingen gevaarlijker dan de verdachte van een bomaanslag?’

Meer boekberichten staan op nrcboeken.nl en www.depapierenman.nl