Zacht prijsje voor ijzervlechters van NS

Bouwbedrijf Strukton wordt overgenomen door ingenieursbedrijf Oranjewoud, voor slechts 168 miljoen euro. Dat lijkt weinig voor een bedrijf dat 115 miljoen in kas heeft.

Strukton bouwt mee aan de Noord/Zuidlijn in Amsterdam. Foto NRC Handelsblad, Maurice Boyer Amsterdam 29-10-2010 Werkzaamheden op het Centraal Station aan de Noord-Zuidlijn Foto NRC H'Blad Maurice Boyer

Lolke van der Heide

De ijzervlechters van Strukton weten nog van niets. 18 meter onder de grond, bij het Amsterdams Centraal Station, bouwen ze mee aan de Noord/Zuidlijn. Vandaag is hun eerste werkdag onder de nieuwe eigenaar, ingenieursbedrijf Oranjewoud. „Oh, dat wist ik niet”, zegt Theo Boot (63) geschrokken. „Gaat er iets veranderen dan?”

Boot neemt nog een trek van zijn sigaartje. Projectleider Martin Vos stelt zijn mannen meteen gerust: „Nee, voor jullie blijft alles bij het oude.”

Afgelopen vrijdag stemden de aandeelhouders van Oranjewoud NV in met de aankoop van Strukton, een volle dochter van NS. In juli was op directieniveau al overeenstemming bereikt.

De overnameprijs bedraagt 168,1 miljoen euro. Oranjewoud financiert de transactie uit liquide middelen, een aandelenemissie van 80 miljoen euro en een bankleningen ter waarde van 202 miljoen euro. Onder deze leningen vallen ook de overgenomen schulden van Strukton en een werkkapitaal van 50 miljoen. De NMa en buitenlandse mededingingsautoriteiten zijn akkoord.

Strukton komt terecht in een onderneming met een ingewikkelde kerstboomstructuur, die voor het grootste deel in handen is van ondernemer Gerard Sanderink. Zijn bedrijf Centric BV nam in 2005 80 procent van de aandelen van het beursgenoteerde ingenieursbureau Oranjewoud over.

Tussen Oranjewoud en Strukton zit nauwelijks synergie, de activiteiten van de twee blijven in de nieuwe situatie dan ook strikt gescheiden. Strukton is naar omzet (1,4 miljard over 2009) ruim drie keer zo groot als Oranjewoud (2009: 400 miljoen).

Oranjewoud krijgt nu wel voor het eerst een raad van commissarissen. Dat was de voorwaarde die NS en het ministerie van Financiën als verkopende partij stelden. De andere takken van Centric hebben geen raden van commissarissen.

Met een overnameprijs van ruim 168 miljoen euro lijkt Oranjewoud een koopje te hebben gedaan. Volgens het jaarverslag beschikt Strukton over 115 miljoen euro aan liquide middelen. Bovendien is het eigen vermogen even groot als de overnameprijs: 168 miljoen.

Is Strukton te goedkoop verkocht? Wilde NS van het bouwbedrijf af?

„Dat moet u niet aan mij vragen”, zegt Gerard Sanderink op het hoofdkantoor van Oranjewoud in Almere. NS wimpelt de vraag ook af: „Het ministerie van Financiën is onze enige aandeelhouder en gaat over de verkoop van onderdelen van NS”, zegt een woordvoerder.

Minister van Financiën Jan Kees de Jager legde eerder in een brief aan de Tweede Kamer uit wat de ratio achter de verkoop is: „Het is voor een spoorwegmaatschappij als NS niet essentieel om een bouw- en railonderhoudsbedrijf te hebben en Strukton dient ook niet het publiek belang.” De opbrengst van de verkoop vloeit na aftrek van de kosten direct terug in de staatskas.

Grootaandeelhouder Gerard Sanderink gaat zelf leiding geven aan Strukton. Hij heeft zichzelf aangesteld als directeur.

„Ze zullen merken dat ik er ben”, zegt hij. „Ik heb ideeën over hoe ik dingen wil veranderen bij Strukton. Maar wat dat is ga ik hier nog niet zeggen.” Sanderink onderstreept dat hij niet van plan is het bedrijf in te krimpen, integendeel, hij wil groei realiseren op de buitenlandse markt, waar Strukton nu al actief is.

Raymond Steenvoorden, directielid van Strukton, zegt in zijn kantoor te Maarssen „vertrouwen” te hebben in de nieuwe aandeelhouder. „Oranjewoud stelt ons in staat onze strategie verder uit te voeren. We moeten over de grens uitbreiden. Nederland is te klein, het is hier baggeren op het land geworden.”

Steenvoorden erkent dat veranderingen nodig zijn, Strukton moet in het buitenland beter op zijn tellen passen, vindt hij. „De winstgevendheid bij buitenlandse projecten was onder de maat. We draaiden een hoge omzet, maar met een lage winst, dat moet anders.”

Gerard Sanderink, die overkomt als een voorzichtig zakenman, maakt goed duidelijk wie de baas wordt. „Ik ben voor het Amerikaanse model, met één eindverantwoordelijke. Voor mij geen gepolder.” Hij voelde zich tot nu toe ook het meest senang bij het wegblijven van de beurs. „Het is een feit dat je via een aandelenemissie makkelijk geld kunt ophalen, maar de economische crisis heeft weer eens aangetoond hoe kwetsbaar je bent als beursgenoteerde onderneming.” Omgekeerd mist Sanderink wel de „waardebepaling” die een beursnotering aangeeft. „Ik heb geen opvolger en als ik er niet meer ben moet alles wel goed zijn geregeld. Daarom overweeg ik beursgang voor mijn IT-bedrijf.”

De vakbonden bij Strukton stonden aanvankelijk sceptisch tegenover de verkoop van Strukton, dat rond de 6.000 werknemers heeft. Maar na overleg met Oranjewoud werd een protocol afgesproken waarin de rechten van de werknemers zijn vastgelegd. De werkgelegenheid blijft volgens de bonden op peil.

Eén werknemer heeft wel ‘gedwongen’ ontslag gekregen. Interim-manager Durk ten Wolde (66), die Strukton leidde sinds eind 2008, staat vandaag op straat. „Mijn positie was steeds duidelijk”, zegt Ten Wolde. „En Strukton is in goede handen.”

    • Lolke van der Heide