X-FACTOR

X-factor logo's televisieprogramma's talentenjachten

Bestsellerschrijver Herman Koch is wars van Harry-mania; in Het Parool beweerde hij eens dat het succes van Mulisch samenhing met het imago van de schrijver: na zijn dood, als het mannetje met de pijp er niet meer was, zou zijn populariteit, net als die van Vestdijk, snel verdwijnen. Dat valt te betwijfelen, want geen boek is bij scholieren zo gewild als De aanslag – seks, spanning en de Tweede Wereldoorlog – en dat al bijna dertig jaar lang. En ook romans als Twee vrouwen (‘nationaal leesboek’ in 2008), Het theater, de brief en de waarheid en Siegfried hebben de ‘literaire X-factor’. Overigens werd De ontdekking van de hemel in 2007 verkozen tot beste Nederlandstalige boek aller tijden, vóór onder andere Max Havelaar, De donkere kamer van Damokles en De avonden. Commentaar van de dankbare Mulisch bij de bekendmaking: „Als je begint en je bent 18, dan wil je het mooiste boek van allemaal schrijven. En dan krijg je dit.”