Winst bij TNT gaat fors naar beneden

De winst bij post- en koeriersbedrijf TNT is in het derde kwartaal met bijna een kwart geslonken. TNT maakte vandaag bekend dat de netto-opbrengst terugliep van 99 miljoen euro in het vergelijkbare kwartaal vorig jaar naar 75 miljoen nu. De omzet steeg wel, met 11 procent naar 2,8 miljard euro. Vooral bij de divisie Post staat de winst onder druk. De divisie Express deed het juist goed.

Bij TNT Post daalde het volume van gewone post met 7,7 procent. TNT schrijft dit vooral toe aan marksubstitutie: e-mail en ander elektronisch verkeer dat papieren post vervangt. Voor een deel (ongeveer 2 procentpunt) is de volumedaling toe te schrijven aan het verlies aan marktaandeel.

TNT-topman Peter Bakker noemde vanmorgen de handelsomstandigheden in het derde kwartaal „goed, maar niet geweldig”. TNT blijft door het kwetsbare economische herstel voorzichtig over de toekomst. Het bedrijf verwacht dat de resultaten van Express dit jaar veel beter uitvallen dan in 2009. Voor Post wordt een verdere daling verwacht.

TNT Post is bezig met een grote sanering, waarbij 11.000 banen moeten verdwijnen. TNT zegt dat er ruim 3.000 gedwongen ontslagen zullen vallen. De vakbonden zijn daar op tegen en hebben TNT Post een ultimatum gesteld, dat 8 november afloopt. Als TNT voor die tijd niet met concessies komt, komt er een landelijke staking.

TNT is verder van plan Post en Express op te splitsen in twee aparte ondernemingen. Per 1 januari 2011 moet dit organisatorisch al een feit zijn, later in 2011 wil TNT ook twee aparte beursnoteringen hebben. Begin december komt het bedrijf met meer details, onder voorbehoud van de onderhandelingen met de vakbonden.