Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Wil de Nederlandse Jon Stewart even opstaan? Verzin een redelijke protestleus

‘Ik ben het met u oneens, maar ik ben vrij zeker dat u geen Hitler bent.’ Met dit soort leuzen breekt Daily Show-presentator Jon Stewart een lans voor het ‘gezond verstand’. Doe uw best om er in Nederland navolging aan te geven. Zaterdag kwamen tweehonderdduizend aanhangers bijeen in Washington voor de Rally to Restore Sanity.

tijd

‘Ik ben het met u oneens, maar ik ben vrij zeker dat u geen Hitler bent.’ Met dit soort leuzen breekt Daily Show-presentator Jon Stewart een lans voor het ‘gezond verstand’. Doe uw best om er in Nederland navolging aan te geven.

Zaterdag kwamen tweehonderdduizend aanhangers bijeen in Washington voor de Rally to Restore Sanity. The Guardian voelde een ‘Obama-moment‘. Maar Obama is passé, Stewart zoekt zelfs geen aansluiting bij hem: het gaat hem om de toon van het debat, ook aan linkerzijde. In slechts enkele maanden is de beweging uitgegroeid tot een geduchte tegenstander van de Tea Party, de rechts-populistische campagne waarvan oud-vicepresidentskandidaat Sarah Palin een prominente aanhanger is.

Met de nodige humor maakt Stewart de schreeuwers op rechts belachelijk, maar hij wil niet gezien worden als een voertuig van de Democraten. Vrijblijvend en ludiek is het credo. Bekijk hieronder het fragment waarin Stewart de aftrap geeft voor zijn campagne.

The Daily Show With Jon Stewart Mon - Thurs 11p / 10c
Rally to Restore Sanity Announcement
www.thedailyshow.com
Daily Show Full Episodes Political Humor Rally to Restore Sanity

Ook de media krijgen de wind van voren. Volgens Stewart blazen journalisten incidenten altijd op tot politieke kwesties. De hype rondom predikant Terry Jonses is daar misschien nog wel het treurigste voorbeeld van: dankzij overweldigende media-aandacht was de hele wereld in rep en roer omdat Jones had aangekondigd en opgeroepen Korans te verbranden op 11 september.

Stewart heeft in ieder geval iets bijzonders voor elkaar gekregen: hij pakt de populisten in hun eigen taalspectrum, ridiculiseert hun wijze van politiek bedrijven en weet in één spreuk Republikeinen weg te zetten waar Democraten een abstract vertoog voor nodig hebben. Enkele leuzen die uit zijn beweging voortkomen.

“Maybe you’re wrong, maybe I’m wrong – let’s grab a beer” (Dit zei Stewart zaterdag in Washington)

“Can we hurry this op - I have laundry to do” (ofwel: normal people have shit to do)

“I touched myself instead of voting for Christine O’Donnel” (toespeling op conservatieve zondigverklaring van masturbatie)

“9/11 was an Outside Job” (ontkrachting van de populairste complottheorie op internet)

“I don’t have time for this” (protestbord op Stewarts demonstratie)

De Amerikaanse Tea Party heeft al een dependance in Nederland. Tijd voor een Nederlandse afdeling van de Rally to Restore Sanity? Maak dan eerst maar eens een eigen leus in het Nederlands, en het liefst ook toegespitst op het Nederlandse debat. De beste leuzen zullen mooi gepresenteerd worden op deze site, uiteraard met naamsvermelding.

NB: Alleen reacties onder vermelding van voor- en achternaam worden geplaatst. Zelf een spandoek gemaakt of een leus ergens opgekalkt? Stuur uw foto dan naar steven.dejong@nrc.nl.