WERELDLITERATUUR

Onder de favoriete auteurs van Harry ‘Ik-ben-geen-lezer-maar-een-schrijver’ Mulisch zijn Shakespeare, Goethe (zie FAUST), Kafka en Thomas Mann. „Ik hou erg van de hoofdpersoon van Der Prozess van Kafka, die het klassieke verhaal van Oedipus – koning zoekt een dader en blijkt het zelf te zijn – omkeerde, en een man liet zoeken naar zijn misdaad. De beste personages zijn vaak bekende figuren die door een geniaal schrijver opnieuw zijn uitgevonden: Oedipus, de Thebaanse koning die bij Sofokles een tragische held werd; Hamlet, de Deense prins uit een oude kroniek die dankzij Shakespeare in de literaire klasse A1 terechtkwam; Faust, de alchemist die bij Goethe de archetypische zoeker is geworden. Amateur-schrijvers denken soms: als je maar grote stof hebt, dan kun je een meesterwerk maken. Maar hoe groter de stof, hoe meer moeite je moet doen om die te vernietigen. Het knappe van schrijvers als Goethe is dat ze de grootste stof namen en die wisten te beteugelen.”