Welkom, Zoemen! stelletje kutfeuten! Zoemen!

Corpsleden beoordelen de tv-serie over eerste-jaarsstudenten Feuten, die vanavond begint.

De ontgroening van eerstejaarsstudenten in corpsballendrama Feuten. Foto BNN/Victor Arnolds

„Welkom, stelletje kutfeuten! Kin op je borst! Vingers in je oren! En zoemen!”

De commando’s schallen door de bibliotheek van de sociëteit van de Leidse Studenten Vereniging Minerva. Gezeten aan een lange tafel nemen zeven voorzitters van Nederlandse studentencorpora het schouwspel tot zich. Soms lachen ze, soms klinkt een afkeurend geluid.

De ontgroening waarvan ze getuige zijn, voltrekt zich niet in het echt. Ze kijken naar de eerste aflevering van de BNN-dramaserie Feuten, die vandaag begint. (Aspirant-leden van een studentencorps worden ‘feuten’ genoemd). De makers van de serie schuwen de clichés over het corps niet: er wordt veel geschreeuwd, stevig gedronken en er is flink wat bloot te zien – het is immers een programma van BNN. In de serie, een fraai geproduceerd drama met jonge acteurs als Hanna Verboom en Tim Murck, worden de wederwaardigheden gevolgd van een groep eerstejaars van de fictieve studentenvereniging Mercurius. De ontgroening loopt voor een van de novieten dodelijk af.

Het gescheld van hun fictieve corpscollega’s kan de kijkers in de Leidse bibliotheek maar matig bekoren. „Kutfeut dit, kutfeut dat. Daar kan ik me niet in vinden”, zegt Nils Rurenga, praeses van Minerva. „Het getuigt van weinig humor en het is onfatsoenlijk. Schelden is verbaal nogal beperkt, in de kennismakingstijd gebeurt juist veel meer met een knipoog.”

Toch geeft Feuten bepaalde aspecten van de kennismakingstijd (KMT) goed weer, vindt Philip Bos, rector van het Amsterdamse corps. „Als een van de eerstejaars in het nauw gedreven wordt door iemand van de groencommissie, zie je dat andere eerstejaars het voor hem opnemen. Dat soort saamhorigheid proberen we tijdens de KMT inderdaad te kweken.”

Maar dat vrouwelijke studenten gedwongen worden te douchen in het zicht van hun mannelijke collega’s, is volstrekte onzin, zegt Rurenga. Bos: „Als er bij ons een inspectie op tekenbeten wordt gehouden, gebeurt dat strikt gescheiden.”

Maar al die clichés over de KMT komen toch ergens vandaan? Het Delftsch Studenten Corps raakte enkele jaren geleden bijvoorbeeld zijn subsidie van de universiteit kwijt, vanwege excessen tijdens de kennismakingstijd. Anthony Meyer zu Schlochtern, president van het Delftse corps, vindt het „jammer dat een van onze eerstejaars de KMT negatief ervaren heeft”. „Maar veel van wat er naar buiten kwam, klopte niet.” Hij steekt echter ook de hand in eigen boezem. „Er loopt bij ons tijdens de kennismakingstijd nu een onafhankelijke commissie rond, die in de gaten houdt of alles goed gaat.” Ook bij Minerva zijn er strenge regels tijdens de KMT, zegt Rurenga. „Het is goed dat die er zijn, maar het is natuurlijk niet zo dat het zonder die afspraken uit de hand loopt. Studentenverenigingen hebben in tegenstelling tot cafés en clubs bijna geen last van geweld.” En als het dan bij het studentencorps een keer misgaat, duiken de media er bovenop, zucht Bos. „Dat komt natuurlijk ook door het element van het onbekende rondom onze KMT. Maar juist door het onbekende worden onze tradities gewaarborgd. Dat willen we bewust in stand houden.” Eén ding weten de voorzitters zeker: hun leden zullen kijken naar Feuten. Meyer zu Schlochtern: „Het gaat waarschijnlijk net zoals met de Lullo’s van Jiskefet. Die waren ook bedoeld om corpsleden te kijk te zetten, maar uiteindelijk waren ze nergens zo populair als op het corps.”

Feuten: Nederland 3, 21.20-21.50 u.

    • Bart Funnekotter