Voormalig Al-Qaeda-lid tipte Saoedi’s over vliegtuigbommen

De cruciale tip die afgelopen weekend leidde tot de vondst van bompakketten in twee vliegtuigen die vanuit Jemen naar de VS vlogen is afkomstig van een oud-lid van de terreurorganisatie Al-Qaeda. Jabr al-Faifi, een voormalig Guantánamo-gevangene, meldde zich volgens Britse officials twee weken geleden bij de Saoedische autoriteiten, die op hun beurt de Amerikaanse inlichtingendiensten op de hoogte brachten. Zo werden aanslagen op synagoges in Chicago verijdeld.

De Amerikaanse autoriteiten verdenken Ibrahim Hassan al-Asiri, die bekend staat als de ‘bommenmaker’ van Al-Qaeda in Jemen, van betrokkenheid bij de mislukte aanslagen. Al-Faifi maakte de afgelopen jaren onderdeel uit van Al-Qaeda-op-het-Arabisch-Schiereiland, zoals de Jemenitische afdeling van de terreurbeweging wordt genoemd. Hij zat eerder, tot december 2006, gevangen op Guantánamo Bay. Daarna volgde hij een zogenaamd ‘rehabilitatieprogramma’ in Saoedi-Arabië, waarna hij toch weer in het terrorisme verzeild raakte. Het is onduidelijk wanneer hij zich precies bij de Jemenitische terroristen voegde, maar zeker is dat hij Al-Qaeda weer heeft afgezworen en zich vrijwillig bij de Saoedische autoriteiten meldde.

De verijdeling van de mislukte aanslag leidde vandaag tot verscherpte maatregelen bij vluchten uit Jemen. Zo verbood Duitsland alle passagiersvluchten en besloten diverse westerse landen geen vrachtvluchten uit Jemen meer te accepteren.

    • Pim van den Dool