Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. De regering van Tanzania wil een 150 kilometer lange snelweg aanleggen door het Serengeti National Park, dat behoort tot de kroonjuwelen van het Werelderfgoed. Elk jaar trekken miljoenen gnoes en zebra’s over de savanne, op zoek naar voedsel en water terwijl ze opgejaagd worden door leeuwen, luipaarden en hyena’s. Onderzoekers en biologen staan versteld, de snelweg is letterlijk een breuk in het unieke ecosysteem in Noord-Tanzania. Ned.1, 18.15-18.40u.

Uitgesproken. Verslag over de verspreiding van het hiv-virus, vooral in Oost-Europa. Bezuinigingen op de aidshulpverlening in Nederland blijken aldaar grote gevolgen te hebben. Ook aandacht voor de miljonairs in Nederland: er zijn er meer dan honderdduizend, ze hebben hun eigen beurs, blad en sinds kort ook datingbureau. Presentatie Jan Tromp. Ned.2, 20.25-20.55u.

Nieuwsuur. Reportage over asielzoekers die zonder problemen de Grieks-Turkse grens overtrekken omdat er geen enkele controle is. En een reportage over de voorgenomen plannen om te bezuinigen op het aantal ambtenaren. Het is goed mogelijk, maar gaat het ook gebeuren?Ned.2, 22.00-23.00u.

praatprogramma

De wereld draait door. Oud-voetballer, analist, schrijver en tafelheer Jan Mulder praat met zijn zonen Youri en Geret over een koffietafelboek over zijn leven. Ned.3, 19.30-20.25u.

Pauw & Witteman. Peter Heerschop, Viggo Waas en Joep van Deudekom van de cabaretgroep Niet Uit Het Raam (NUHR) praten over hun nieuwe theatervoorstelling Het werkt wel. Douwe Draaisma, psychologiehistoricus, vertelt over zijn Vergeetboek, waarin verschillende theorieën staan beschreven over onthouden en vergeten. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

Aanpakkers. Serie over mensen die in plaats van klagen over de leefbaarheid van Nederland het heft in handen nemen. Jos Machielsen uit Krabbendijke zet zich in voor de weervisserij, een eeuwenoude manier van ansjovisvissen. Hij voert actie om deze traditie op de Werelderfgoedlijst te krijgen om te voorkomen dat het beroep uitsterft. Jeannette Croonen en Carine de Vries uit Vught hebben allebei een kind verloren door zelfmoord, omdat euthanasie geweigerd werd. Sindsdien zetten zij zich in om een menswaardig levenseinde voor psychiatrische patiënten die ondraaglijk lijden, bespreekbaar te maken. Ned.2, 19.25-19.55u.

Radar. Bij het consumentenprogramma kwamen tientallen klachten binnen over slechte service, lange levertijden en ondermaatse kwaliteit van de als chique bekend staande meubelzaak Rofra Home. Bovendien worden klagende klanten van het kastje naar de muur gestuurd. Rofra geeft tekst en uitleg in de studio. Verder presenteren MilieuDefensie, Natuur en Milieu en Foodwatch de jaarlijkse gifmeter met gegevens over de hoeveelheid aangetroffen bestrijdingsmiddelen in groenten en fruit per supermarktketen. Presentatie: Antoinette Hertsenberg. Ned.1, 20.30-21.15u.

21 Manieren om gelukkig te worden. Presentator Arie Boomsma bespreekt manieren die tot een gelukkiger leven kunnen leiden met een panel van wetenschappelijke ‘geluksdeskundigen’: de Vlaming Leo Bormans, auteur van The World book of Happiness, filosofe Joke Hermsen, die in Stil de tijd pleit voor een langzame toekomst en Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie. In diverse reportages worden inspirerende mensen geportretteerd die ieder een manier hebben gevonden om gelukkiger door het leven te gaan. Ned.2, 20.55-22.00u.

Dokument: Een ei voor later. De 35-jarige filmmaakster Marieke Schellart worstelt met haar biologische klok. Ze wil een man en een kind maar heeft geen serieuze relatie. Ze besluit haar eicellen te laten invriezen om zo haar vruchtbaarheid te verlengen. Een omstreden keuze die veel losmaakt in haar omgeving. Op het moment dat Marieke haar beslissing neemt in 2009 is in Nederland het invriezen van eicellen uitsluitend toegestaan bij dreigende onvruchtbaarheid door ziekte, zoals kanker. Op internet leest Marieke over vruchtbaarheidsklinieken in de VS die naast eicellen ook eierstokken invriezen. Maar de ingreep brengt risico’s met zich mee en het is niet duidelijk hoe groot de slagingskansen zijn. Ned.2, 23.00-23.55u.

drama

Feuten. Nederlandse dramaserie over het studentencorps. Aflevering 1: Welkom stelletje kutfeuten. Een warm onthaal is er niet bij voor de kersverse studenten van het corps. Bram komt er tijdens zijn eerste dagen op het ontgroeningkamp achter dat hij behoorlijk uit de toon valt. Ondanks de zware dagen maakt Bram voorzichtig zijn eerste vrienden, maar ook een paar vijanden. Zie ook de Achterpagina: Corpsleden over de serie. Ned.3, 21.20-21.50u.