Volleybalsters verliezen bij WK van toplanden

De Nederlandse volleybalsters hebben dit weekeinde twee nederlagen geleden bij het WK in Japan. Olympisch kampioen Brazilië versloeg het team van bondscoach Avital Selinger gisteren met 3-0; zaterdag was Europees kampioen Italië met 3-2 te sterk voor Nederland.

„Brazilië zette ons vanaf het begin onder druk. Zij speelden veel beter dan wij”, erkende Selinger. „Als je meedoet aan een WK weet je dat je in drie dagen drie wedstrijden moet spelen. Daar moet je mentaal en fysiek op voorbereid zijn.”

Kim Staelens startte tegen Brazilië voor het eerst bij het WK in het basisteam. De spelverdeler beviel half september van haar eerste kind, maar wilde met haar dochter en moeder toch mee naar Japan. In de duels met Tsjechië, waarvan Nederland won, en Italië viel Staelens al in. Tegen Brazilië hielp haar basisplaats weinig. De Braziliaanse volleybalsters, die eerder al Kenia (3-0) en Tsjechië (3-2) versloegen, namen in elke set snel een ruime voorsprong en gaven die niet meer uit handen: 25-19, 25-18 en 25-14.Tegen Italië was wel sprake van een echte wedstrijd. De confrontatie was een herhaling van de EK-finale vorig jaar, die Italië won. In de eerste met 25-18 gewonnen set domineerde Nederland. In de volgende twee sets, die Italië met 25-21 en 25-23 won, gaf Nederland in de slotfase een voorsprong uit handen.

In de vierde set kreeg Italië kansen het duel te beslissen, maar Nederland trok de set alsnog met 28-26 naar zich toe. In de beslissende vijfde set was Italië met 15-12 te sterk. „Het was een fantastische wedstrijd met een zeer hoog niveau”, oordeelde Selinger. „Italië speelde het beste op de cruciale momenten.”

Nederland speelt morgen tegen Kenia, dat tijdens het WK nog geen set won. Puerto Rico is woensdag de laatste opponent in groep A. De beste vier landen gaan door. (ANP)