Tweederde van criminaliteit wordt niet gemeld

Veel criminaliteit in Nederland blijft verborgen omdat burgers de delicten niet melden bij opsporingsinstanties. Dat meldt het CBS vandaag. Slechts in eenderde van de gevallen melden slachtoffers een delict bij de politie en in ruim een kwart van de gevallen doen ze aangifte.

Dat is geen trend die nu pas de kop opsteekt. Uit een soortgelijk onderzoek van het CBS uit februari 2009 bleek dat toen 28 procent van de delicten gemeld werd. Dat percentage is in de afgelopen anderhalf jaar dus ongeveer gelijk gebleven.

Aangifte bij de politie wordt het vaakst overgeslagen bij seksuele delicten (slechts 3 procent doet aangifte) en bedreigingen (11 procent). Bij mishandeling wordt vaak wel aangifte gedaan. Ook bij vermogensdelicten (inbraak, diefstal van en uit de auto en zakkenrollerij) wordt meestal aangifte gedaan; in tweederde van de gevallen. Fietsdiefstal wordt weer minder vaak gemeld.

Belangrijkste reden om niets te laten weten is ‘dat het toch niets helpt’. Doen slachtoffers het wel, dan meestal ‘omdat het moet van de verzekering’ of om gerechtigheid: ‘de dader moet worden gepakt.’

    • Peter Zantingh