V. Aartsen denkt aan verbod na feestrellen

De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen overweegt een verbod op grootschalige housefeesten in de stad. Aanleiding is het feest Gekkehouse, dat in de nacht van zaterdag op zondag volledig uit de hand liep.

Bezoekers van het feest die door de beveiliging waren buitengezet, keerden zich tegen de politie. Bij een massale vechtpartij raakten een beveiliger en een agent gewond. Ook vier bezoekers liepen verwondingen op. De mobiele eenheid moest ingrijpen om de rust te herstellen. Zestien mensen zijn aangehouden.

Van Aartsen is „woedend” dat mensen zich tegen de politie en beveiligers richtten, zei hij tegenover TV West. Hij zal „heel grondig kijken” of hij dit type feesten nog wel wil.

Zijn woordvoerder kon vanmorgen nog niet zeggen op wat voor soort feesten de burgemeester doelt. Van Aartsen wil eerst discussiëren met de hoofdofficier van justitie en de korpschef. „Het is zeker niet zo dat hij alle feesten wil gaan verbieden”, zegt de woordvoerder. Vorig jaar zomer brak bij een dancefestival in Scheveningen een grote vechtpartij uit.

Gekkehouse trok naar schatting 2.000 tot 2.500 bezoekers. Volgens Van Aartsen heeft de organisator een vergunning gekregen nadat hij enkele probleemloos verlopen feesten had georganiseerd op het Scheveningse strand.

Na de rellen op het strand van Hoek van Holland, waar in augustus 2009 een bezoeker door een politiekogel werd gedood, scherpte Rotterdam het evenementenbeleid in die regio aan.