Twaalf Britten en veel kijkers bij pro-Wilders-betoging

Zeker 1.500 geestverwanten verwachtte de organisatie van de pro-Wilders-demonstratie, ondanks de gedwongen verhuizing van het Museumplein naar een desolaat bedrijventerrein aan de rand van Amsterdam. De feitelijke opkomst zaterdag was een fractie daarvan. En van de honderden aanwezigen waren er amper vijftig gekomen om te demonstreren. De overgrote meerderheid bestond uit politieagenten, op de voet gevolgd door een horde journalisten.

De demonstratie van de als extreem-rechts bekendstaande English Defence League (EDL) was reden voor grote media-aandacht. Die nam nog toe toen antifascisten en Ajax-hooligans aankondigden de bijeenkomst te verstoren.

De verwachting van de toegestroomde journalisten werd zaterdag een half uur na aanvang bewaarheid, toen Ajax-supporters de demonstratie vanaf de bovengrondse metrohalte bestormden. De mobiele eenheid kon hen eenvoudig weer de metro indrijven en laten afreizen. Politielinies hielden voetbalsupporters, krakers en nieuwsgierigen op afstand van het dozijn EDL-leden dat de oversteek gemaakt had. Uiteindelijk werden 34 tegendemonstranten gearresteerd, de meesten omdat zij zich niet konden legitimeren. Hoeveel politie voor de bijeenkomst is ingezet en wat dat kostte, wil de gemeente niet bekendmaken.

Het meest zichtbare slachtoffer van geweld was het busje waarmee de Engelsen waren gekomen. Een ster in de voorruit was het bewijs van een bekogeling. Woedend over de „intimidatie” en de „verbanning naar deze uithoek” verlieten de EDL-leden de demonstratie al na ruim een uur.

Stonden de Ajax-supporters hen nog ergens op te wachten? Nee hoor, liet één van hen telefonisch weten. Ze zaten op het Leidseplein aan het bier, als voorbereiding op de uitwedstrijd van die avond.