Retour Den Haag-Brussel

Mulisch’ politieke retoriek leeft voort

Over zijn politieke sympathieën geen misverstand: Harry Mulisch was links. „Van Eichmann heb ik geleerd waartoe rechts kan leiden”, zei hij eens. Net als: „Links beschikt over de ideeën, rechts over de belangen.” Autobezit gold voor hem al als rechts en in hetzelfde interview beweerde hij dat een dader van een politieke moord „altijd rechtser” is dan het slachtoffer. Niet onbegrijpelijk dus dat PVV’er Martin Bosma de schrijver in zijn recente boek tot het linkse establishment rekent. Maar toch. De retorische stijl waarin Mulisch zijn politiek activisme goot, komt dichtbij die van de huidige revolutionairen op rechts. Hoogleraar vaderlandse geschiedenis Henk te Velde legt dat nog eens uit in zijn boek Van regentenmentaliteit tot populisme. Aan de hand van Mulisch’ Bericht aan de rattenkoning (1966) schrijft hij hoe Mulisch tekeerging tegen de regenten. „De regent was iemand die door het GEZAG was besmet – hij was weliswaar geen echte ‘fascist’, maar erg veel scheelde het ook weer niet.” In de meest bombastische retoriek van nu is de islam het ‘fascisme’. De huidige regentenkliek – de linkse kerk – is slechts handlanger van dat kwaad. En toch bestaan opvallende overeenkomsten tussen beide aanklachten tegen de status-quo. Wellicht is het daarom dat Mulisch vorig jaar verklaarde geen „Wilders-basher” te zijn. En Wilders? Die noemde Mulisch gisteren per sms „een van de grootste” schrijvers van ons land. (PvO)

SP: linkse media kiezen voor rechts

De PVV heeft niet zoveel met Pauw & Witteman. Zo nomineerde de partij de talkshow vorig jaar voor de „Maartje van Weegen-bokaal”: de prijs voor de meest „linkse en bevooroordeelde berichtgeving door de staatsomroep”. Wilders zelf piekert er ook niet over aan te schuiven bij deze „linkse bende”.

Dat geldt niet voor zijn collega-PVV’ers. Die komen wel. Afgelopen vrijdag was de beurt aan Wilders’ strategische rechterhand, Martin Bosma.

Hoewel, bijna was het niet doorgegaan. Niet omdat Bosma niet wilde, maar omdat Jan Marijnissen ook zou aanschuiven. „Bosma had tegen de redactie en de presentatoren gezegd: ‘Als Marijnissen komt, kom ik niet’, aldus een mededeling van een van de redacteuren.” Dat schreef de SP-voorzitter gisteren op zijn weblog. Hij was vrijdagmiddag benaderd. Of hij, als initiatiefnemer van het Nationaal Historisch Museum, wilde komen vertellen over het kabinetsbesluit om de subsidie in te trekken. „We willen je graag hebben”, had de redacteur gezegd. Sterker nog: „We willen desnoods een gast afzeggen en een andere keer uitnodigen.” Later kreeg Marijnissen zélf een telefoontje dat hij niet meer hoefde te komen. Kennelijk verkoos de „linkse bende” een rechtse gast boven een linkse.

Bosma weerspreekt het verhaal van Marijnissen per sms. „Ik wist niet dat Marijnissen potentiële gast was.” (BR)

Albayrak speelt in de troostfinale

Voor de buitenwereld misschien niet zo belangrijk, maar voor de binnenwereld van het Binnenhof des te meer. De commissievoorzitterschappen! Welk Kamerlid mag zich de komende tijd voorzitter van een Kamercommissie noemen? Na de kabinetsformatie en de verdeling van de portefeuilles toch een beetje de troostfinale.

Formeel gaan de leden van een Kamercommissie zelf over het aanstellen van hun voorzitter en vicevoorzitter. Dit gebeurt tijdens een schriftelijke stemming in een zogeheten constituerende vergadering. Maar de uitkomst van de stemmingen in de commissies staat eigenlijk al van tevoren vast. Daarvoor is het beraad van de fractiesecretarissen, dat ervoor moet zorgen dat de posten eerlijk over de partijen worden verdeeld.

De meest prestigieuze Kamercommissie is die van Buitenlandse Zaken, vooral wegens de rol bij ontvangsten van buitenlandse autoriteiten. Normaal gesproken is het voorzitterschap ervan weggelegd voor de grootste partij, maar daarvan kan worden afgeweken. Volgens de jongste berichten zou de functie naar de PvdA gaan. Veelgehoorde naam: Nebahat Albayrak, de oud-staatssecretaris van Justitie, die de afgelopen weken weer in het nieuws was wegens haar dubbele paspoort. Misschien dat ze er ook nog een diplomatiek paspoort bij krijgt. (MK)

Bijdragen: Mark Kranenburg, Pieter van Os, Barbara Rijlaarsdam.