Ramp maar net vermeden

Twee bompakketten uit Jemen met bestemming synagoges in Chicago waren mogelijk bedoeld om de vliegtuigen op te blazen waarin ze werden vervoerd. Dat hebben Amerikaanse veiligheidsfunctionarissen gisteren verklaard. De Britse premier Cameron zei zaterdag dat het bompakket dat op het vliegveld East Midlands werd gevonden, een vliegtuig had moeten neerhalen.

Een ramp werd met de ontdekking van de bommen maar net vermeden, aldus de Amerikaanse functionarissen. De coördinator voor terreurbestrijding van het Witte Huis, John Brennan, zei gisteren tegen CNN dat wordt onderzocht of nog meer bompakketten onderweg zijn.

Luchtvracht is volgens deskundigen moeilijk te beveiligen. Diverse westerse landen besloten na de ontdekking van de bompakketten voorlopig geen vracht uit Jemen meer te accepteren. De Britse minister van Binnenlandse Zaken, Theresa May, zei dat opnieuw wordt gekeken naar de controle op luchtvracht. Duitsland verbood vandaag alle passagiersvluchten uit Jemen.

Onderzoekers gaan ervan uit dat de bommenmaker van het Al-Qaeda-filiaal in Jemen, de Saoediër Ibrahim Hassan al-Asiri, de bommen heeft vervaardigd. Hij is een broer van de zelfmoordterrorist die vorig jaar namens dezelfde groep een mislukte aanslag pleegde op de chef van het Saoedische antiterreurprogramma. „Hij is zeer gevaarlijk”, zei Brennan. „We moeten hem vinden.”

De Jemenitische politie pakte zaterdag een studente op die de bommen in de hoofdstad Sana’a op de post zou hebben gedaan, maar liet haar gisteren weer gaan. Een andere vrouw had haar identiteit gestolen. De politie had de studente gevonden aan de hand van het telefoonnummer dat ze bij de luchtvrachtmaatschappij had achtergelaten. (Reuters, AP)