Opkomst demonstratie EDL onder de 50 man

Een uur voor aanvang van de pro-Wilders-demonstratie in Amsterdam zaterdag verzamelde een vijftigtal Ajax-supporters zich op station Sloterdijk. Een concrete strategie om de demonstratie van de English Defence League (EDL) te verstieren hadden ze niet. Maar „uit principe” wilden ze laten zien geen geïmporteerd racisme en fascisme te dulden in hun stad. Ze hadden er een reis naar Almelo, om hun club te steunen tegen Heracles, voor laten schieten.

De aankondiging op een site van Ajax-supporters om de demonstratie te verstoren was voor burgemeester Van der Laan de druppel geweest. In Engeland eindigen bijeenkomsten van de als extreem-rechts bekend staande EDL regelmatig in geweld. Om een confrontatie tussen Engelse en Nederlandse hooligans te voorkomen verplaatste de burgemeester de demonstratie van het Museumplein naar een distelig grasveld bij het eindpunt van metrolijn 50.

Ondanks die gedwongen verhuizing rekende de Nederlandse medeorganisator, de Dutch Defence League, op 1.500 tot 2.000 geestverwanten. Wilders zelf had zich dan wel van de bijeenkomst gedistantieerd, de komst van de EDL en de oproepen tot tegendemonstraties hadden volop publiciteit opgeleverd.

De opkomst bestond echter voornamelijk uit politieagenten en journalisten. Zij cirkelden om het dozijn afgereisde Britten, totdat de aangekondigde Ajax-supporters de demonstratie vanaf de bovengrondse metrohalte probeerden te bestormen. De hooligans werden door de ME echter eenvoudig terug de metro in gedreven en afgevoerd.

Politielinies hielden een eclectische mix van voetbalsupporters, krakers en nieuwsgierigen op afstand van de amper vijftig daadwerkelijke demonstranten. Eén pukkelige puber die bij het geïmproviseerde podium riep dat de demonstratie „een schande” was, werd snel door de politie afgevoerd.

Het meest zichtbare geweld werd botgevierd op het busje waarmee de Britten de oversteek hadden gemaakt. Een ster in de voorruit was het bewijs van een bekogeling. Woedend over de „intimidatie” en de „verbanning naar deze uithoek” verlieten de EDL-leden de demonstratie al na ruim een uur.

Stonden de Ajax-supporters hen nog ergens op te wachten? Nee hoor, liet een van hen telefonisch weten. Ze zaten al lang en breed op het Leidseplein aan het bier, zich voor te bereiden op de wedstrijd van die avond.

    • Emilie van Outeren