Obama op verlies ondanks Stewart

President Barack Obama heeft gisteren een politiek slotoffensief afgerond voor de Congresverkiezingen van morgen, maar lijkt er volgens opiniepeilingen niet in te slagen om een groot verlies voor de Democraten af te wenden. De Republikeinen, aangevuurd door de conservatieve Tea Party-beweging, staan op zetelwinst in zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat.

Obama bezocht afgelopen weekend vier staten die van cruciaal belang waren voor zijn verkiezing tot president in november 2008, maar waar nu de Republikeinen in opmars zijn. In Ohio riep Obama zijn aanhangers op om optimistisch te blijven. De president bezocht ook Pennsylvania, Connecticut en Illinois.

In de hoofdstad Washington bezochten zaterdag naar schatting 200.000 mensen een bijeenkomst van de tv-komiek Jon Stewart voor ‘het herstel van de redelijkheid’. De bijeenkomst – een reactie op een bijeenkomst van de Tea Party in augustus – was geen onderdeel van de Democratische campagne, maar de meeste deelnemers waren wel Democratische kiezers.

Obama kan halverwege zijn eerste termijn bogen op enkele belangrijke successen – een breder toegankelijke gezondheidszorg, striktere regelgeving voor de financiële sector –, maar veel kiezers hechten minstens zo veel belang aan de grote werkloosheid en het uitblijven van economische groei. Aanhangers van de Tea Party zien Obama’s hervormingen bovendien als bewijs dat de president een veel te grote rol wil creëren voor de federale overheid. Kandidaten van de Tea Party scoren juist met beloftes over een kleinere overheid en lagere belastingen.

Volgens de meeste peilingen verliezen de Democraten morgen hun meerderheid in het 435 zetels tellende Huis van Afgevaardigden. In de Senaat, waar 37 van de 100 zetels in het spel zijn, staan de Democraten ook op verlies maar behouden zij naar verwachting hun meerderheid. (AP, Reuters)