'Nu moet ik twee keer per dag trainen'

Zaalvoetballer Andoni Urresti (31) maakt een opmerkelijke transfer. Hij wordt professional bij de ploeg van FC Barcelona.

Andoni Urresti mag zich als eerste Nederlander professioneel zaalvoetballer noemen. Werkte de 31-jarige oud-international futsal voorheen als vertegenwoordiger van sportkleding, binnenkort gaat hij aan de slag bij het futsalteam van FC Barcelona, waar topspelers tonnen aan salaris verdienen. Niet langer speelt Urresti voor een paar honderd man bij TZR FermoniaBoys in Roermond, maar voor duizenden toeschouwers in het Palau Sant Jordi en voor de televisie.

Hoe is FC Barcelona bij jou terecht gekomen?

„Ik denk dat ik een goede indruk heb achtergelaten. Met het Nederlands team speelde ik regelmatig tegen de Spaanse ploeg. Ook speelde ik in 2004 tegen Barcelona, dus ze hebben me regelmatig aan het werk gezien. Barcelona heeft op dit moment veel geblesseerde spelers. Daarom hebben ze contact met mij opgenomen.”

Wat is het grote verschil met de Nederlandse competitie?

„De beste spelers zijn actief in Spanje. De nationale ploeg is niet voor niets vijf keer Europees kampioen geworden. Dat trekt veel goede spelers aan. Alleen bij Barcelona spelen al zes Brazilianen. De tempo ligt in Spanje een stuk hoger, en als prof kan ik me volledig op mijn sport richten. Bij FermoniaBoys trainde ik drie keer per week, binnenkort wordt dat twee keer per dag.”

Je hebt een contract voor anderhalf jaar. Hoe lang denk je te kunnen blijven?

„Als futsalspeler kun je langer spelen dan een ‘gewone’ voetballer. De wedstrijden zijn wel intensief, maar je mag voortdurend wisselen. Ik hoop dat mijn contract na afloop wordt verlengd. Als zaalvoetballer kun je makkelijk tot je 37ste blijven spelen, zolang je je lichaam maar goed onderhoudt. Dat zal bij Barcelona geen probleem zijn.”

Hoe reageerde je omgeving op je vertrek naar Spanje?

„Ik heb heel veel positieve reacties ontvangen, al vragen sommige mensen zich af of ik het wel red. Daar ben ik echt niet bang voor. Ik ben geboren in Bilbao en een groot deel van m’n familie woont in Spanje. Mijn vriendin is ook half Spaans, dus verwacht ik dat we geen problemen hebben om daar een huis te vinden. Bovendien, als ik in het vliegtuig stap, ben ik binnen twee uur weer in Nederland.”

    • Mathijs Vuister