Nog beetje onzeker in nieuwe rol

Janneke Schopman, coach van koploper SCHC, speelde gisteren met 1-1 gelijk tegen haar oude club Den Bosch.

Schopman heeft haar ploeg structuur bijgebracht.

Janneke Schopman, hockeycoach van SCHC. Foto Merlin Daleman Nederland, Den Bosch, 31-10-10 Trainer coach van SCHC Janneke Schopman. © Foto Merlin Daleman

Als vanouds schalde de luide stem van Janneke Schopman (33) gisteren over het Bossche hockeyveld. Ditmaal waren haar aanwijzingen echter niet bedoeld voor de thuisploeg, waar ze de afgelopen acht seizoenen speelde. Als coach van koploper SCHC moest ze het opnemen tegen haar oude team.

Helemaal tevreden was ze nog niet over haar eigen rol tijdens de wedstrijd. „Misschien maak ik de ploeg te onrustig met mijn geschreeuw”, zegt ze na het duel dat in een 1-1 gelijkspel eindigde. Ondanks het puntverlies behoudt SCHC de koppositie. Landskampioen Den Bosch zakt van de tweede naar de derde plaats en moet Laren boven zich dulden.

Schopman, 212-voudig international, was gisteren extra gespannen. „De afgelopen week heb ik daar geen last van gehad. Ik was in mijn hoofd eigenlijk alleen maar met SCHC bezig en helemaal niet met Den Bosch. Toen ik hier op de club aankwam en allemaal bekenden tegenkwam, begon het toch een beetje te kriebelen. De spanning was bij mij daardoor groter dan normaal gesproken.”

In de eerste helft was SCHC, dat tot gisteren nog geen punt verspeelde in de competitie, duidelijk de betere partij. Den Bosch werd in het begin van de wedstrijd amper gevaarlijk. „Wij speelden dominant, op dat moment moet je als team doordrukken en doelpunten maken. Het spel was echter te onrustig.” Druk gebarend en roepend probeerde Schopman dat vanaf de zijlijn aan haar speelsters over te brengen. „Het voelt aan alsof ik zelf in het veld sta, daarom ben ik zo gedreven. Maar het zou kunnen zijn dat ik meer bereik wanneer ik mijn stem niet zo verhef.” Schopman is bang dat ze daarmee haar doel voorbijstreeft. „Misschien maak ik de meiden daardoor juist onrustiger. Daar moet ik het de komende week met hen over hebben.”

Eén minuut voor het einde van de eerste helft kreeg SCHC uit een strafbal de grootste kans om op voorsprong te komen. Caia van Maasakker pushte de bal in eerste instantie hard tegen de lat. Omdat de keeper van Den Bosch, Lizzy Koeton, bewoog, mocht de strafbal echter opnieuw worden genomen. Maar Koeton stopte de tweede poging. „Het geluk van een topploeg”, meent Schopman. „Als wij een minuut voor rust op voorsprong komen, is dat natuurlijk hartstikke lekker. Maar goed, van zo’n tegenslag leer je als team ook veel.”

Na rust was de thuisploeg de dominante partij. Tegen de verhoudingen in bracht de Argentijnse Delfina Merino SCHC echter op voorsprong. Twee minuten later was het Vera Vorstenbosch die een strafcorner in tweede instantie benutte en de stand weer gelijk trok. „Ik waarschuw daar zo vaak voor”, zegt Schopman na afloop. „Door de blijdschap over de 1-0 letten we even niet goed op. Een harde les.”

Toch heeft Schopman vrede met het resultaat. „Het is een beetje chauvinistisch maar Den Bosch heeft de afgelopen tien jaar wel de lijn in het vrouwenhockey bepaald. Het is een club waar tegenop wordt gekeken. Daardoor speelt het mentale aspect een grote rol. Wat dat betreft hebben de meiden het heel goed gedaan. Ze zijn hier gekomen om te hockeyen en hebben zich niet laten imponeren”, stelt de coach.

SCHC-middenvelder Carlien Dirkse van den Heuvel is het niet helemaal met Schopman eens. Zij vindt dat de ploeg nog veel te veel respect heeft voor ‘het grote Den Bosch’. „We hadden veel balbezit en drongen vaak de cirkel binnen maar het voelde aan alsof we niet helemaal loskwamen. Het bleef allemaal een beetje hangen. Natuurlijk zijn zij de kampioen van Nederland maar we moeten meer uitgaan van onze eigen kracht.”

Dirkse van den Heuvel is goed te spreken over haar nieuwe coach. „Ons team bestaat uit goede speelsters, maar dat wij momenteel koploper zijn is voor een groot deel te danken aan Janneke.” De international meent dat Schopman de ploeg vooral structuur heeft bijgebracht. „Ze weet veel van hockey en is heel perfectionistisch. Ze heeft duidelijk in haar hoofd hoe ze wil dat wij spelen en dat pakt erg goed uit.”

Dirkse van den Heuvel is er na gisteren van overtuigd dat SCHC meedoet om de landstitel. „Uit deze wedstrijd bleek dat wij in potentie zelfs beter zijn dan Den Bosch. We speelden niet ons beste spel en toch wisten we de stand gelijk te houden tegen de landskampioen. Dan hoor je bij de besten.”

    • Shari Kiljan