NMa: marges op hypotheken hoog

De marges die banken in Nederland behalen op hypotheken zijn zowel in “historisch perspectief” als in vergelijking met rondom liggende landen hoog. Dat schrijft de Nederlandse Mededingingsautoriteit in een zogeheten quick scan die een eerste aanleg vormt voor een diepgravend onderzoek naar de Nederlandse hypotheekmarkt.

Foto Rien ZilvoldFoto Rien Zilvold

Eerder al meldden de Consumentenbond en de Vereniging Eigen Huis beweren dat de marges op hypotheken alleen maar zijn toegenomen. De vraag is volgens economieredacteur Maarten Schinkel of er nu sprake van oligopoliegedrag op de Nederlandse hypotheekmarkt, waar de NMa nodig onderzoek naar moet doen. Is de markt, zoals de waakhond het typeert, ‘kwetsbaar’?

De hypotheekmarkt wordt van oudsher verdeeld tussen de grote banken, maar in de afgelopen vijftien jaar betraden kleinere, deels buitenlandse concurrenten de markt. Hoe klein ook hun marktaandeel, ze hadden met hun stunttarieven wel degelijk invloed op de hypotheektarieven, aldus Schinkel.

Volgens de NMa zijn in vergelijking met de periode januari 2004 tot en met juli 2009 de gemiddelde marges op hypotheken met de meest gangbare rentevaste periode (tussen vijf en tien jaar) na juli 2009 toegenomen met ca. 0,33 à 0,96 procentpunt. Een internationale vergelijking van de marges met Frankrijk, Duitsland en België waarin rekening wordt gehouden met verschillen in de financieringsmix tussen de landen heeft als uitkomst dat de marges na medio 2009 in Nederland relatief hoog zijn.

    • Bart Hinke