Rousseff belooft armoede uit te bannen

Dilma Rousseff wordt de nieuwe president van Brazilië. De kiescommissie maakte vannacht bekend dat zij de tweede ronde van de presidentsverkiezingen heeft gewonnen. Ze behaalde 55 procent van de stemen, tien procent meer dan haar rivaal José Serra. Rousseff noemde in haar overwinningstoespraak het uitbannen van armoede haar ‘fundamentele belofte’.

De nieuwe president wordt op 1 januari beëidigd. Ze wordt dan de eerste vrouwelijke president van Brazilië. Rousseff was kandidaat namens de Arbeidspartij, de partij van vertrekkend president Lula. In haar overwinningsspeech gaf ze aan op het beleid van haar voorganger te willen voortbouwen. “Ik weet hoe ik zijn erfenis in ere kan houden. Ik ben van plan verder te gaan met zijn werk.” Lula’s beleid zorgde de afgelopen acht jaar voor forse economische groei in Brazilië, dit jaar vermoedelijk 7 procent. Met zijn succesvolle economische beleid haalde Lula miljoenen Brazilianen uit de armoede. De armoedebestrijding financierde hij met grootschalige investeringen, die hebben geleid tot een begrotingstekort van 2,5 procent. Rousseff deed vannacht de belofte de uitgaven van de overheid terug te dringen. “De Brazilianen accepteren het niet dat wij meer uitgeven dan verantwoordelijk is”.

De toekomstig president heeft haar verkiezing onder meer te danken aan de steun van vrouwelijke kiezers. “Brazilië is van oudsher een macholand, maar de perceptie is de afgelopen jaren veranderd. Er is meer zelfbewustzijn onder vrouwen en er zijn meer vrouwelijke kiezers”, zegt de Braziliaanse politieke analist Fernanda Feitosa vandaag in NRC Handelsblad. Rousseff heeft volgens Feitosa oog voor vrouwenthema’s, hoewel zij haar campagne daar niet heeft door laten leiden. Bijzonder aan de eerste vrouwelijke president is ook haar verleden. Tijdens de militaire dictatuur (1964-1985) is Rousseff lid geweest van een Marxistische verzetsgroep. Ze zat drie jaar in de cel en is door militairen gemarteld.

,,We moeten niet rusten zolang er Brazilianen honger hebben” - Dilma Rousseff

De grote vraag van presidentschap is of Rousseff, volgens NRC-buitenlandredacteur Chris Hensen ‘de protegé van Lula’, door kan gaan met Lula’s sociale beleid. Ze zegt én de armoede te willen uitbannen én het begrotingstekort te willen terugdringen. Het is zeer de vraag of dat kan, aldus Hensen. Vanaf 1 januari mag ze het bewijzen.

    • Pim van den Dool