Niet alleen veel, maar ook van grote schoonheid

Ajax won zaterdag met 4-1 bij Heracles Almelo.

Topscorer Mounir El Hamdaoui bewees met een fraaie treffer weer zijn waarde voor de ploeg van Martin Jol.

Mounir El Hamdaoui maakte zaterdag tegen Heracles zijn elfde competitiedoelpunt voor Ajax. Vanaf de achterlijn schoot hij, zonder te kijken of een medespeler er beter voor stond, de bal met een curve in het dak van het doel. Op dat moment zei elftalleider David Endt in de dug-out tegen reservespeler Miralem Sulejmani: „Dit doe je alleen als je zelfvertrouwen hebt en in vorm bent. Wanneer dat niet het geval is schiet je zo’n bal in het zijnet.”

Zonder groots te voetballen grossiert de Nederlandse Marokkaan in prachtige treffers. Tegen NAC en SC Heerenveen stiftte hij de bal met een sierlijke boog à la Johan Cruijff over de keeper. Zijn tweede doelpunt tegen Heerenveen was ook van grote schoonheid. Uit de lucht trapte hij de bal vol op de wreef in de kruising.

Zijn fluwelen traptechniek wordt nauwelijks geëvenaard in de eredivisie. Endt, zelf oud-speler van Ajax, is lyrisch: „Mounir is één met de bal. Hij heeft de macht over de materie. Het tweede doelpunt tegen Heerenveen was exemplarisch. Op het moment van executie heerst er optimale kalmte in zijn lichaam. Soms wil hij de bal te veel raken, maar over het algemeen is het zeer geraffineerd wat hij doet.”

Verdediger Jan Vertonghen heeft ook een feilloze traptechniek. Hij kan als het moet een bal over tachtig meter met een crosspass (dwars over het veld) van de linksbackpositie in de voeten van de rechtsbuiten spelen. Maar toch is het anders dan bij El Hamdaoui. „Hij doet het vooral met de binnenkant van zijn rechtervoet”, legt de Belg uit. „Ik ben gespecialiseerd in de wreeftrap. Dat past meer bij mijn spel. Na de training oefenen we vaak op een speciale manier van schieten en passen.”

In de opbouw moet Vertonghen steeds proberen El Hamdaoui aan te spelen. Bij zijn oude club AZ was het spelsysteem daarop gebaseerd. El Hamdaoui had een vrije rol en was vooral gevaarlijk met dribbels in een tegenaanval. Bij Ajax heeft hij te maken met Luis Suarez die eveneens de bal opeist en op avontuur gaat. „Mounir is slim in zijn manier van bewegen en vrijlopen”, vertelt Vertonghen. „Hij is heel wendbaar, draait snel. Ik kan hem zowel naar de bal laten komen als in de diepte aanspelen. We vinden elkaar steeds beter.”

Volgens Endt profiteert Ajax nu pas echt van El Hamdaoui. Net als in zijn jaren bij AZ ondervond de aanvaller de gevolgen van de ramadan. Hij houdt zich tamelijk strikt aan de eet- en drinkvoorschriften. „Alleen op wedstrijddagen wilde hij wel voor zonsondergang wat naar binnen werken”, zegt Endt. „Maar in topsport moet je voeding elke dag optimaal zijn. In het begin kun je het een beetje verbloemen, na een paar weken niet meer. Nu begint Mounir steeds meer zijn kracht en cadans te hervinden.”

Het viel in Almelo op dat El Hamdaoui minder zelfzuchtig voetbalde dan bij AZ, waar hij bij een doelrijpe kans een medespeler nog weleens over het hoofd zag en dan zelf miste. Met zijn beheerste voetbewegingen probeerde hij vaak in de kleine ruimte een medespeler aan te spelen. Jol kijkt verbaasd als dit ter sprake wordt gebracht. „Ik dacht dat hij bij AZ altijd veel combineerde? Maar dat zal dan net in de wedstrijden tegen ons zijn geweest. Misschien heeft het ook met zijn respect voor ploeggenoten te maken. Ik heb tegen Mounir en Luis gezegd: ik hoop dat jullie aan het eind van dit seizoen beiden topscorer worden.” El Hamdaoui staat vooralsnog boven aan de topscorerslijst.

Rest de vraag waarom Ajax de Marokkaanse international eigenlijk kocht. Dat klinkt misschien onlogisch voor een topschutter, die in het kampioensjaar van AZ (2009) de meeste treffers maakte in de eredivisie (23). Hij is een ander type voetballer dan zijn voorganger Marko Pantelic, die meer een aanspeelpunt was en anderen beter liet voetballen. Endt: „El Hamdaoui en Suarez zijn inderdaad geen complementaire elementen, maar ze gunnen elkaar wel wat.”

De prijs-kwaliteitverhouding van El Hamdaoui was met een afkoopsom van vijf miljoen euro heel goed. Maar Jol onthulde zaterdag nog een plausibele reden. „We waren eigenlijk geïnteresseerd in Moussa Dembélé. Dat bleek niet haalbaar. Met El Hamdaoui wist ik dat we veel doelpunten zouden kopen, bovendien was ik er niet zeker van dat Suarez niet zou vertrekken. Dat kan altijd nog gebeuren. En dan is Mounir zijn vervanger en moet ik zorgen dat Mido fit is.”

    • Erik Oudshoorn