Moskou staat protest toe

De Russische autoriteiten hebben voor het eerst in jaren toestemming gegeven voor een demonstratie tegen de regering in de hoofdstad Moskou. Maar er mochten veel minder mensen aan meedoen dan de organisatoren van de betoging wilden.

In Moskou kwamen gisteravond meer dan duizend mensen bijeen om te demonstreren voor het recht van bijeenkomst. Deze activisten probeerden de afgelopen tijd op elke 31ste van de maand te demonstreren tegen de Russische overheid, in een verwijzing naar artikel 31 van de Russische grondwet waarin het recht op verzameling wordt gegarandeerd. Maar tot nu toe werden al die protesten verboden.

Dit keer hadden de Moskouse autoriteiten echter toestemming gegeven voor de demonstratie, voor in totaal duizend mensen. De activisten hoopten eerder dat de nieuwe burgemeester van Moskou, Sergej Sobjanin, coulanter zou zijn tegenover protesten. Zijn voorganger, Joeri Loezjkov, die onlangs door het Kremlin werd gedwongen op te stappen, liet steevast de politie ingrijpen.

Volgens de organisatie van de demonstratie, onder leiding van de prominente mensenrechtenactivist Ljoedmila Aleksejeva, wilden er gisteren echter meer dan 1.500 mensen demonstreren. Zij was dan ook gematigd positief over de vergunning en noemde die een „kleine overwinning”.

Ook in Sint-Petersburg en in Vladivostok werd gisteren geprotesteerd. Een ander, kleiner protest van een oppositielid in moskou werd gisteren wel verboden. (AP, Reuters)