LUCIFERS

‘Harry, heb je lucifers bij je?’ vroeg Freek de Jonge, nadat hij met een takkenbos, een jerrycan en het Boekenweekgeschenk Het theater, de brief en de waarheid het podium van Carré had betreden. Al weken voor het Boekenbal 2000 had De Jonge gezegd dat Mulisch’ geschenk eigenlijk verbrand zou moeten worden: hij zag er een rehabilitatie in van Jules Croiset, die jaren eerder zijn eigen ontvoering in scène had gezet uit protest tegen de opvoering van Fassbinders Het vuil, de stad en de dood. Mulisch rees op uit zijn loge en wierp De Jonge een doosje toe. Na afloop werd het opgeraapt door een verslaggever van deze krant. Het doosje bleek afkomstig uit het Amstel Inter-Continental Hotel. Voor boekverbranding waren de lucifers ongeschikt: alle acht koppen (zie ook ‘OCTAVITEIT’) waren al afgebrand.