Losse handjes in de Bijlmermeer

Annie is een typisch Amsterdamse volksvrouw, met een lekker grote mond, die zich graag bemoeit met anderen. Maar als zij haar buurmeisje trekkebenend ziet lopen op op de galerij van het flatgebouw, durft ze niet echt te vragen hoe dat komt. Als Annie weer binnen is, vraagt zij aan een familielid op een foto: „Wat mot ik nou doen?”

Bellen met een meldpunt voor huiselijk geweld, is de boodschap van de tv-serie Harde Klappen, waar deze scène in voorkomt. Deze 21- delige dramaserie rond een Amsterdams gezin waarin geregeld klappen vallen, wordt met ingang van vanavond uitgezonden op de Amsterdamse zender AT5. Harde Klappen wordt betaald door stadsdeel Amsterdam Zuidoost.

Mishandeling, treiteren en misbruik komen thuis veel voor, maar zijn lastig te bestrijden doordat de slachtoffers vaak zwijgen.

Harde Klappen wil het taboe doorbreken. Tegelijkertijd biedt huiselijk geweld ook veel ingrediënten voor televisiedrama: schaamte, pijn, loyaliteitsconflicten, dilemma’s en emotionele uitbarstingen.

Harde Klappen draait om de werkende moeder Mildred, haar drie kinderen en haar vriend Winston die de indruk wekt losse handjes te hebben. Het Surinaamse (Antilliaanse?) gezin in Amsterdam Zuidoost is een moderne familie Doorsnee. Mildred werkt op een oer-Hollands kantoor en haar puberzoon Errol houdt van muziek en gamen. Alleen het hinken van de dochter en de wond op de wang van Mildred zijn niet zo gewoon.

Het eerste kwartier biedt een bijna complete fenomenologie van huiselijk geweld – van een ziekenhuisbezoek dat voortijdig wordt afgebroken tot de dader die worstelt met de drank (beeld: een tafel vol lege flessen). Dat gaat ten koste van de introductie van de personages. Zo is buurvrouw Annie wel erg schetsmatig volks met haar Jordanese smartlappen.

In die beperkte ruimte wordt goed geacteerd. Hoofdrolspeelster Jenny Mijnhijmer overtuigt als de sterke en afwerende Mildred, Kevin Wekker als de verwend-verwaarloosde Errol. De serie bevat ook mooie vondsten, zoals wanneer in een game even de tekst opflitst: You are hurt, get cover.

De sterkste scène is wanneer Mildred door het raam kijkt en ziet hoe Winston bezig is met haar huilende baby. Wat gebeurt daar? Verzorgt hij de baby? Of juist niet? Die onzekerheid raakt de essentie van huiselijk geweld. De suggestieve kracht van de scène belooft veel voor de rest van Harde Klappen.

‘Harde Klappen’, met Jenny Mijnhijmer, Rogier Komproe, Nel van den Brink e.a. Vanaf vandaag elke werkdag om 18.45 uur te zien op AT5. Inl: at5.nl

    • Karel Berkhout