Leider die nooit een major won

Tiger Woods is na 281 weken geen leider meer van de wereldranglijst. Lee Westwood is zijn opvolger. De Engelsman won nog nooit een major.

Zonder te spelen is de Engelse golfer Lee Westwood de nieuwe nummer één van de wereld geworden. De 37-jarige Westwood is vanaf vandaag de opvolger van Tiger Woods, die 281 weken (ruim vijf jaar) onafgebroken en in totaal 623 weken leider was. De Engelsman won nog geen enkele major in zijn loopbaan. Hij was dit jaar tweede op The Masters en The British Open.

Afgelopen weekeinde moest duidelijk worden wie Woods zou opvolgen. De 34-jarige Amerikaan, die door privéproblemen een opmerkelijke terugval als golfer beleefde, kwam de afgelopen dagen niet in actie. Hij verbleef in Japan waar hij vandaag een golfdemonstratie geeft. De Duitser Martin Kaymer en Westwood kwamen in aanmerking voor de nummer één positie. Kaymer moest op het Andalucia Masters in Spanje bij de eerste twee eindigen om eerste op de wereldranglijst te worden. De 25-jarige Duitser werd slechts 21ste. Winnaar werd de Noord-Ier Graeme McDowell.

Westwood zat dit weekeinde thuis in Engeland met een geblesseerde kuit. Die blessure speelt hem al langer parten. Daardoor moest hij zich ook afmelden voor het Dutch Open, begin september in Hilversum. Wanneer Kaymer in Spanje niet in zijn missie zou slagen, werd de Engelsman de nieuwe leider. Westwood is nu de eerste Europese golfer sinds Nick Faldo in 1994 die nummer één van de wereld is. Op de ranking wordt Westwood gevolgd door Woods, Kaymer is derde en de Amerikaan Phil Mickelson vierde. McDowell, die dit jaar het US Open op zijn naam bracht en de beslissende putt maakte in de Ryder Cup waardoor Europa van de Verenigde Staten won, is na zijn zege in Spanje tiende.

Westwood, zoon van een wiskundeleraar uit Worksop (bij Nottingham) leerde op zijn dertiende golfen. In 1993 werd hij professional, sindsdien won hij 20 toernooien op de Europese Tour en twee op de Amerikaanse Tour. In 2000 en 2009 was hij eerste op de Order of Merit (ranglijst meest verdiende prijzengeld). In 1998, 2000 en 2009 werd hij gekozen tot beste speler van Europa.

Deze week speelt de golftop in Shanghai op het WGC-HSBC Champions-toernooi. Naast Westwood doen ook Woods, Kaymer en Mickelson mee. De laatste drie maken kans om in Shanghai de Engelsman weer van de leiderspositie te stoten. Woods verloor eerder zijn eerste plaats eind 2005 aan Vijay Singh uit Fiji, maar heroverde die snel terug en bleef 281 weken onafgebroken leider. Daarmee overtrof hij zijn reeks tussen augustus 1999 en september 2004 toen hij 264 weken aan de leiding ging. In 1997 voerde Woods voor het eerst de ranglijst aan.

De Nederlander Joost Luiten werd op het Andalucia Masters vijfde, op drie slagen van McDowell. Robert-Jan Derksen werd veertiende op acht slagen. Na de tweede plaats in het Portugees Open en derde plaats in de Castello Masters volgde gisteren voor Luiten opnieuw een topvijfnotering. Hij incasseerde met zijn derde hoge klassering in drie weken opnieuw een vette bonus. Met 116.000 euro erbij steeg hij op de Europese geldlijst. Hij bezet nu de dertigste plaats met een totaal van bijna 787.000 euro. De 24-jarige Luiten staat derde op de Europese puntenlijst en lijkt daarmee kwalificatie voor deelname aan de majors te kunnen afdwingen.