Kort nieuws Buitenland

VN kritiseren taaleisen Vlaamse gemeenten

Brussel, 1 nov. Het Hoge Commissariaat voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties heeft kritiek op de eisen die sommige Vlaamse gemeenten stellen aan het gebruik van de Nederlandse taal. Volgens de krant La Libre Belgique staat in een nog niet gepubliceerd rapport dat de Vlaamse overheid erop moet toezien dat het opleggen van taaleisen niet ontaardt in discriminatie. In sommige gemeenten kunnen mensen die onvoldoende Nederlands spreken geen grond kopen. Ook hebben ze niet altijd toegang tot huisvesting, sociale zekerheid of bepaalde overheidsfuncties. Zo weigert de Vlaamse deelregering al jaren een aantal burgemeesters in verfranste Vlaamse randgemeenten van Brussel te benoemen. De fractie van de Groenen in het Vlaams parlement wil een debat over het VN-rapport. De Franstalige liberale partij zei te hopen dat de Vlaamse regering het rapport serieus neemt. (AFP, ANP)

Karzai: uitleg over anti-drugsoperatie

Kabul, 1 nov. De Afghaanse president Hamid Karzai heeft zaterdag opheldering geëist over een Amerikaans-Russische operatie waarbij in Afghanistan vier drugslaboratoria en bijna een ton heroïne werden vernietigd. In een verklaring zei Karzai dat de operatie niet vooraf met hem was besproken, „een duidelijke schending van de soevereiniteit”. De VS en Rusland waren beide zeer tevreden over de gezamenlijke actie; de VS omdat zij een sterkere betrokkenheid van Rusland bij de NAVO-missie willen, de Russen omdat zij vinden dat de NAVO te weinig doet tegen de drugsexport vanuit Afghanistan, die ook in Rusland miljoenen verslaafden voorziet. (Reuters)

Saoedische vrouw niet achter de kassa

riad, 1 nov. De Saoedische raad van hoogste islamitische geestelijken heeft een islamitisch decreet bevestigd dat bedrijven verbiedt vrouwen als verkopers in dienst te nemen, zo is dit weekeinde in Riad bekendgemaakt. Vrouwelijke verkopers zijn volgens de raad in strijd met de strikte scheiding van de seksen in het ultraconservatieve koninkrijk. Het decreet, een fatwa, werd in augustus uitgevaardigd door een geestelijke in antwoord op het besluit van een supermarktketen om vrouwen als caissière in dienst te nemen. De geestelijke schond daarmee echter een restrictie van koning Abdullah op het uitvaardigen van fatwa’s. (AP)