Kort nieuws Buitenland

Ted Sorensen, oud-rechterhand Kennedy, overleden

New York, 1 nov. Ted Sorensen, adviseur, speechschrijver en rechterhand van de Amerikaanse oud-president John F. Kennedy, is gisteren in New York op 82-jarige leeftijd overleden aan complicaties na een beroerte. Sorensen schreef mee aan de teksten voor een aantal belangrijke toespraken van Kennedy, waaronder diens inaugurele rede in 1961, met daarin de onsterfelijke zin: „Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country”. Zelf heeft Sorensen overigens altijd volgehouden dat die zin van de toenmalige president zelf kwam. Sorensen schreef ook mee aan de speech waarin Kennedy de ruimtereizen naar de maan aankondigde. Na de moord op Kennedy, die Sorensen eens zijn „intellectuele bloedbank” had genoemd, werkte Sorensen nog enige tijd als speechschrijver van oud-president Lyndon B. Jonhson. Twee jaar geleden steunde Sorensen de kandidatuur van Barack Obama, die volgens hem veel overeenkomsten had met Kennedy. (AP)

Honduras: 14 dood na schietpartij

Tegucigalpa, 1 nov. Onbekende aanvallers hebben gisteren veertien mensen op een voetbalveld in de noordelijke Hondurese stad San Pedro Sula doodgeschoten toen die een partijtje voetbal wilden gaan spelen. Dat hebben de autoriteiten van het Centraal-Amerikaanse land bekendgemaakt. Het zou gaan om een afrekening tussen twee rivaliserende criminele bendes. Deze zogeheten Mara-bendes, worden in Honduras (en ook in El Salvador en Guatemala) verantwoordelijk gehouden voor tweederde van de moorden en drugshandel. Bij een vergelijkbaar incident bij een schoenenfabriek in San Pedro Sula vorige maand kwamen achttien mensen om. (AP)

EU-ambassadeur Zimbabwe welkom

Door onze correspondent

Johannesburg, 1 nov. De Europese Unie zal de eenzijdig door president Robert Mugabe van Zimbabwe benoemde ambassadeur in Brussel gewoon aanvaarden. Dat heeft de nieuwe EU-vertegenwoordiger in Zimbabwe, de Italiaan Aldo Dell’Ariccia, gisteren in hoofdstad Harare gezegd. Premier Morgan Tsvangirai, die met Mugabe samenwerkt in een broze regeringscoalitie, had de EU, de Verenigde Naties en Zuid-Afrika vorige maand opgeroepen geen accreditatie te verlenen aan ambassadeurs die volgens hem niet door het hele kabinet waren benoemd. Ook de VN hebben de oproep van Tsvangirai genegeerd en Zimbabwe’s nieuwe ambassadeur gewoon geaccepteerd. Intussen overweegt president Mugabe om, tegen de wens van de partij van Tsvangirai in, voor volgend jaar juni verkiezingen uit te schrijven.

Zuma vervangt zeven ministers

Door onze correspondent

Johannesburg, 1 nov. Zeven ministers van het anderhalf jaar geleden in Zuid-Afrika aangetreden kabinet zijn gisteren onverwachts door president Jacob Zuma vervangen. Niet eerder heeft het ANC, de voormalige bevrijdingsbeweging die in 1994 aan de macht kwam, tussentijds in één keer zo veel slecht functionerende bewindspersonen naar huis gestuurd. Volgens Zuma is vers bloed nodig om de levering van basisdiensten als elektriciteit en stromend water te verbeteren. Maar de kabinetswissel moet ook rivaliserende kampen in het intern sterk verdeelde ANC tevreden stellen. De linkervleugel vindt dat de partij te weinig werk maakt van armoedevermindering en corruptiebestrijding.