Kort nieuws Binnenland

Directeur Veld: meer eenvoud bij belastingheffing

Den Haag, 1 nov. Wet- en regelgeving voor de belasting- en premieheffing moeten eenvoudiger. Dan kan de fiscus met minder mensen en tegen lagere kosten dezelfde kwaliteit leveren. Dat heeft directeur-generaal Peter Veld van de Belastingdienst aan zijn personeel laten weten, aldus een woordvoerder vandaag. De Belastingdienst moet de komende vier jaar 400 miljoen euro bezuinigen. Staatssecretaris Weekers (Financiën, VVD) wil van de Belastingdienst een plan van aanpak. Daarbij mag de kwaliteit van de dienstverlening niet achteruitgaan en de belastingmoraal niet worden ondermijnd. Weekers wil eenvoudiger wetten en regels, zodat de belastingheffing gemakkelijker kan worden uitgevoerd en gecontroleerd. Zo wordt gedacht aan een eenvoudiger loonstrookje. (ANP)

Antanas Mockus als Wintergast

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 1 nov. Antanas Mockus, Roy Sorensen en Antony Hegarty zijn dit jaar de gasten bij het tv-programma Wintergasten. Dat heeft omroep VPRO bekendgemaakt. Het interviewprogramma tijdens de feestdagen, met fragmenten à la Zomergasten, zal net als vorige keer worden geleid door Raoul Heertje. Filosoof en wiskundige Antanas Mockus verloor eerder dit jaar de presidentsverkiezingen in Colombia. Hij maakte naam als burgemeester van Bogotá met onorthodoxe maatregelen. Roy Sorensen is hoogleraar in de filosofie aan de universiteit van St. Louis (Missouri) en Antony Hegarty is bekend als zanger met onder meer zijn transgenderisme als thema.

Polder Giethoorn deels onder water

Giethoorn, 1 nov. In de Beulakerpolder bij Giethoorn stroomt vanaf vandaag 600.000 kubieke meter water binnen. Daarmee krijgt de polder een nieuwe functie als waterberging, natuurgebied en vaarverbinding voor een recreatiepark. Dat heeft de Dienst Landelijk Gebied vandaag gemeld. Door de kleppen te openen, komt een vaargeul van 1,5 kilometer lengte binnen een maand tijd vol water te staan. De polder was voorheen in gebruik voor landbouw, maar wordt nu ingericht voor ‘nieuwe natuur’. (ANP)

Arbeidsinspectie bekijkt explosie

Harderwijk, 1 nov. De Arbeidsinspectie gaat een onderzoek verrichten naar een ontploffing in een restaurant in Putten. Bij de explosie zaterdagavond raakten tien mensen gewond, van wie er een nog in het ziekenhuis ligt. Aanvankelijk waren vijf mensen in het ziekenhuis opgenomen, nadat de gasfles van een steengrill was ontploft. Vier van hen konden gisteren naar huis. De Arbeidsinspectie onderzoekt nu of de eigenaar van het restaurant iets te verwijten valt. (ANP)