Korfballers prolongeren Europese titel in Ahoy

Dat de finale van het Europees kampioenschap volleybal tussen Nederland en België zou gaan, was geen verassing. Wel schrokken de toeschouwers van het fysieke gevecht dat beide ploegen gisteren leverden. Ellebogen in het gezicht, smijtpartijen, kopstoten; de finale werd niet op techniek maar op kracht beslist. Bijna vijftienduizend enthousiaste toeschouwers zagen de Nederlandse korfballers met 25-21 winnen en zo hun Europese titel prolongeren.

„Eerlijk gezegd leek het af en toe meer op een potje street fight”, reageerde bondscoach Jan Sjouke van den Bos. „De Belgen zochten de grens op, en gingen daar soms overheen. Drie gele kaarten in een korfbalwedstrijd is ontzettend veel. Gelukkig heb ik een ervaren groep spelers en speelsters die weten hoe ze met deze geweldige ambiance om moeten gaan. Want eerlijk, korfbal spelen in Ahoy is het mooiste wat er is. ”

De korfballers uit Rusland, Portugal en Engeland keken gisteren met verbazing om zich heen. Uren voor aanvang van de finale tussen Nederland en België was Ahoy al voor meer dan de helft gevuld. Waar ze in eigen land voor hooguit wat familieleden en een enkele fan korfballen, speelden ze tijdens het EK hun wedstrijden om de vijfde tot de achtste plaats voor duizenden mensen.

Ruim honderd Belgische toeschouwers waren in bussen naar Rotterdam gereden om de Belgische ploeg aan te moedigen. Ook zij genoten van de sfeer in de zaal. „Bij de grootste wedstrijden in België komen zo’n 5.000 mensen kijken, voor de meeste sfeer moet je toch naar Ahoy. Hier komt verreweg het meeste publiek.”

De Nederlandse internationals speelden in een voor hen bekende omgeving – de finale van de Korfbal League wordt ook in Ahoy gespeeld. Toch doet de sfeer ook met hen iets. „Fantastisch mooi”, aldus Kim Cocu. De speelster van Koog Zaandijk krijgt de kriebels als ze Ahoy binnenloopt. „Zodra het volkslied wordt gespeeld en je kijkt om je heen en ziet die duizenden mensen, dan voel ik een rilling door mijn lijf gaan.”

Leon Simons beleefde in Ahoy zijn ‘finest and final hour’. De 94-voudig international stopt op het hoogste niveau. Zijn dochters mochten met Simons mee het podium op. „We hebben dit samen gedaan”, vertelt hij. „Ze hebben me moeten missen als ik in het buitenland zat, dan mogen ze het nu met mij vieren.”

Cocu gaat Simons zeker missen. „Helaas was dit geen wedstrijd om een show van te maken. Dan was het publiek helemaal uit z’n dak gegaan. Leon is iemand die het publiek bespeelt, voor wie mensen graag naar een korfbalwedstrijd komen. Met zijn mooie passes en zijn ‘hoekie’ kreeg hij iedereen op de banken.”

    • Mathijs Vuister