Korfballers na 'freefight' weer Europees kampioen

Dat de finale van het Europees kampioenschap korfbal tussen Nederland en België zou gaan, was geen verrassing. Wel schrokken de toeschouwers van het fysieke gevecht dat beide ploegen gisteren leverden. Ellebogen in het gezicht, smijtpartijen, kopstoten; de finale werd niet op techniek, maar op kracht beslist. Bijna vijftienduizend enthousiaste toeschouwers zagen de Nederlandse korfballers met 25-21 winnen en zo hun Europese titel prolongeren.

„Eerlijk gezegd leek het af en toe meer op een potje freefight”, reageerde bondscoach Jan Sjouke van den Bos. „De Belgen zochten de grens op, en gingen daar soms overheen. Drie gele kaarten in een korfbalwedstrijd is ontzettend veel. Gelukkig heb ik een ervaren groep spelers en speelsters die weten hoe ze met deze geweldige ambiance om moeten gaan.”

Ruim honderd Belgische toeschouwers waren in bussen naar Rotterdam gereden om de Belgische ploeg aan te moedigen. Hun frustratie uitte zich vooral in de richting van de Tsjechische scheidsrechter Philip. „Ze hadden hier gewoon een Nederlandse of Belgische scheids neer moeten zetten”, zei een Belgische fan. „Deze man is alleen maar kleine matches gewend.” Ondanks het verlies genoot de Belgische aanhang van de sfeer in de zaal. „Bij de grootste wedstrijden in België komen zo’n 5.000 mensen kijken, voor de meeste sfeer moet je toch naar Ahoy. Hier komt verreweg het meeste publiek.”

Aanvoerder Leon Simons beleefde in Ahoy zijn ‘finest and final hour’. De 94-voudig international stopt op het hoogste niveau, maar kreeg in zijn laatste wedstrijd wel een gele kaart. „De Belgen wisten dat ze ons op lengte niet konden verslaan, dus wilden ze ons spel fysiek ontregelen. Maar we zijn volwassen blijven spelen.”

Met zijn dochters stond Simons op het podium. „We hebben dit samen gedaan. Mijn kinderen moesten me vaak missen als ik voor m’n sport in het buitenland zat, dan mogen ze deze titel nu met mij vieren.”

    • Mathijs Vuister