Is dit echt of propaganda?

Op het eerste gezicht lijkt het een familiekiekje waarop een opa zijn kleinkind knuffelt. Daarna zie je op de achtergrond Barack Obama die met iemand in gesprek is. Dan komt het besef dat het vicepresident Joe Biden is die wang aan wang staat met een kind. En dat de kleine geen familie van hem is, maar zomaar een kindje.

Biden en president Obama zijn net aangekomen in Cleveland, Ohio. Ze zijn daar op campagne voor de tussentijdse verkiezingen. De uitslag bepaalt de nieuwe machtsverhoudingen in beide kamers van het Amerikaanse Congres.

In Amerika is het traditie: politici tonen zich graag affectief met kinderen. Ze hopen dat de kranten de foto’s paginagroot afdrukken. Ze weten dat ze zo bij de kiezer een gevoel van warmte opwekken. En dat levert stemmen op.

Elk land heeft zo zijn eigen tradities. Neem de Russische staatspropaganda waarin de toenmalige president van Rusland Vladimir Poetin juist als een heel sterke man wordt neergezet. Zo is er een foto waarop hij met een geweer bij een dode tijger poseert. En om zijn afgetrainde torso te tonen werd hij al vissend met ontbloot bovenlijf op de gevoelige plaat gelegd; nrc.next heeft er nog een compleet kwartetspel aan gewijd.

Is Biden zich ervan bewust dat de Amerikanen hem liever gevoelig zien dan in een tijgervel? Of werd hij ‘gewoon’ vertederd door een schattig kindje?