Internetrebel Sean Parker, bekend van Facebook en Napster, gaat legaal de strijd aan met de muziekindustrie

Sean Parker vond met Napster zo’n beetje internetpiraterij uit. De peer-to-peer muziekdienst veranderde de manier waarop consumenten aan hun muziek kwamen: voor niets. Zijn naam zal dan ook voor eeuwig verbonden zijn aan de teloorgang van de muziekindustrie van de twintigste eeuw. Met muziekdienst Spotify wil Parker nu het klusje afmaken waarmee Napster begonnen is, maar dan legaal.

Internetrebel Parker staat op dit moment weer volop in de schijnwerpers door de film The Social Network - gespeeld door Justin Timberlake. Hij adviseerde Facebookoprichter Mark Zuckerberg en leidde het bedrijf naar de investeerders in Silicon Valley. Zonder hem was de sociale netwerksite waarschijnlijk nooit zo groot geworden met meer dan een half miljard gebruikers en een geschatte waarde van ruim 35 miljard dollar.

Miljardair Parker is ook een internetrockster - hij feest regelmatig met echte rocksterren - en is berucht om zijn onberekenbare gedrag. In 2005 werd hij opgepakt op verdenking van cocaïnebezit. Hij moest daarop Facebook verlaten, maar bezit nog altijd 4 procent van de aandelen.

Parker wordt door velen gezien als een visionair die met zijn ideeën en ondernemingen langzaam de wereld verandert. “Zijn brein is de technologische equivalent van de grote bibliotheek van Alexandrië”, zegt grondlegger van Wikipedia Jimmy Wales. ”Hij is één van de slimste mensen die ik ooit heb ontmoet.”

http://www.youtube.com/watch?v=f1Hx8_y_g88&hd=1

    • Hans Klis