Internationaal kort

Veertien mensen bij amateurvoetbal Honduras vermoord

Tegucigalpa. Bij een amateurvoetbalwedstrijd in Honduras zijn zaterdag veertien mensen vermoord door gemaskerde schutters. Op een veldje in de tweede stad van Honduras, San Pedro Sula, waren veertien man een voetbalwedstrijd aan het voorbereiden toen er vijf tot acht gemaskerde mannen het veld op kwamen en met AK-47 geweren het vuur openden op de spelers. De buurt waar het voetbalveldje ligt staat bekend om geweld tussen bendes. Vaak is het geweld gerelateerd aan drugshandel. Ook nu verwachten de autoriteiten dat het gaat om een afrekening in het criminele circuit. Honduras heeft de laatste jaren te maken met een toenemende hoeveelheid geweld. In september werden zeventien mensen vermoord door schutters van straatbendes die banden hebben met Mexicaanse drugskartels. Het land dreigt het jaar te eindigen met de hoogste moordratio ter wereld: 78,8 vermoorden op 100.000 inwoners. (AFP)

Karzai kwaad op de VS en Rusland om opium

KABUL. De Afghaanse president Karzai zegt dat hij niet vooraf is ingelicht over de ontmanteling door Amerikaanse en Russische drugsbestrijders van vier drugslaboratoria in Afghanistan, vorige week donderdag. Karzai noemt de invallen een schending van de nationale soevereiniteit en heeft Moskou en Washington om opheldering gevraagd. Volgens het Witte Huis waren Afghaanse militairen echter betrokken bij de ontruiming van de opiumlabs. De drugsbestrijders namen donderdag bijna 1.000 kilo heroïne en 156 kilo opium in beslag. Voor de productie van 1 kilo heroïne is ongeveer 10 kilo opium nodig. Niet eerder werkten de Russen en de Amerikanen samen in een anti-drugsoperatie in Afghanistan. Eerder vorige week beschuldigde Rusland de Amerikanen er nog van dat ze er niet in slaagden om drugslaboratoria in Afghanistan aan te pakken. Ongeveer 90 procent van de wereldproductie aan opium komt uit Afghanistan. Een deel daarvan gaat via Tadzjikistan en Turkmenistan naar Rusland. Daar groeit het aantal drugsverslaafden snel. Volgens Moskou telt het land zo’n twee miljoen verslaafden. (AP)

Chinese activisten mogen niet naar de VS

Peking. Twee vooraanstaande Chinese juristen die zich inzetten voor mensenrechten, Li Subin en Jiang Tianyong, konden zaterdag niet naar de Verenigde Staten reizen. Dit heeft een Amerikaanse mensenrechtenorganisatie, ChinaAid, gisteren op zijn website bericht. De twee juristen stonden zaterdag op het punt naar de VS te reizen voor ontmoetingen met collega’s en om aanwezig te zijn bij de Congresverkiezingen van aanstaande dinsdag. Op het vliegveld van Peking bleek echter dat ze niet konden vertrekken op bevel van „het hoofdkwartier van de staatsveiligheid in Peking”, aldus Li. Hij zei dat er verder geen enkele uitleg over het reisverbod is verstrekt. De Chinese autoriteiten treden momenteel extra streng op tegen activisten. Dat is mogelijk een gevolg van de toekenning op 8 oktober van de Nobelprijs voor de Vrede aan de Chinese mensenrechtenactivist Liu Xiaobo, die in China gevangen zit. (AFP)

YouTube-verbod in Turkije opgeheven

ANKARA. Turkije heeft het verbod op de site YouTube opgeheven. Materiaal dat beledigend zou zijn voor de oprichter van het moderne Turkije, Mustafa Kemal Atatürk (1881-1938) is verwijderd. Een Turkse aanklager bepaalde dat de website nu weer vrij toegankelijk moet zijn voor Turkse gebruikers, berichtte persbureau Anatolian zaterdag. YouTube was sinds maart 2008 verboden. Het verbod werd alom bekritiseerd, ook door president Abdullah Gül. Die veroordeelde de maatregel via Twitter. In Turkije is het verboden om de Turkse natie en haar instellingen te beledigen. Duizenden andere websites zijn vanwege die regel nog geblokkeerd. (AFP)

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking (OVSE) schreef eerder dit jaar een helder, Engelstalig rapport over internetblokkades in Turkije. Lees het via nrcnext.nl/links