Heemskerk snel op de kortebaan

Zwemster Femke Heemskerk plukt nu al de vruchten van haar overstap, in september, van Amsterdam naar Marseille. Bij kortebaanwedstrijden in Berlijn, afgelopen weekeinde, verraste ze met een aantal internationale toptijden. „Het gaat heel goed met mij”, zei ze vanochtend vanuit Amsterdam, op doorreis naar Marseille. Daar traint ze in de groep van de Fransman Romain Barnier.

In Berlijn werd Heemskerk zaterdag de snelste zwemster ooit – in een badpak van textiel – op de 200 meter vrije slag. Met 1.52,42 verbeterde ze het nationale record met 1,37 seconde. Het wereldrecord staat met 1.51,17 op naam van de Italiaanse Federica Pellegrini, maar zij zwom in een badpak van polyurethaan. De snelle pakken zijn sinds dit jaar verboden.

Gisteren zwom Heemskerk als eerste Nederlandse de 100 rug binnen de 58 seconden: 57,72. De 100 vrij legde ze af in 51,96, zestiende boven het nationale record van Inge Dekker. Heemskerk had concurrentie van de Amerikaanse Dana Vollmer, de Zweedse Sarah Sjöström en de Duitse Britta Steffen.

Heemskerk zegt zich thuis te voelen in Marseille. „En heel erg welkom. Ik had deze tijden nog niet verwacht, ik ben vooral met mijn techniek bezig. Ik krijg veel technische aanwijzingen in Frankrijk.” Heemskerk denkt dat ze haar techniek nu verbetert omdat ze in Amsterdam, onder coach Martin Truijens, fysiek sterk is gemaakt. „Barnier zegt dat het makkelijk is mij iets te leren omdat ik zo sterk ben ‘afgeleverd’.”

Bij de mannen leverde Job Kienhuis een unieke prestatie in Berlijn. Hij won als eerste Nederlander de 1.500 meter, in 14.40,11. Hij verbeterde daarmee zijn eigen Nederlands record. Onderweg verbeterde hij ook zijn oude nationale record op de 800 meter (7.49,08).