Gijzeling Bagdad kost tientallen levens

(Foto AFP)

(Foto AFP)(Foto AFP)

Een gijzelingsactie in een kerk in Bagdad heeft gisteren aan tientallen mensen het leven gekost. Zeker 37 gijzelaars en zeven Iraakse militairen kwamen om nadat Iraakse troepen de katholieke kerk binnen stormden. Dat meldt een woordvoerder van het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken vandaag.

De daders sloegen toe tijdens een zondagavonddienst, waarbij ongeveer honderd aanwezigen waren, in de katholieke Onze Lieve Vrouwe Kerk in het centrum van Bagdad. De soennitische aan Al-Qaeda gerelateerde beweging Islamitische Staat van Irak heeft de verantwoordelijkheid voor de actie opgeëist.

Door de gijzeling raakten 56 kerkgangers en vijftien militairen gewond. De gijzelingsactie kwam na uren ten einde door ingrijpen van Iraakse en buitenlandse troepen. Zeker vijf gijzelnemers werden daarbij gedood.

De gijzelnemers maakten contact met de autoriteiten door mobiele telefoon en vroegen om de vrijlating van gevangen Al-Qaeda militanten en een aantal moslimvrouwen die gevangen zouden worden gehouden door de Koptische kerk in Egypte.

Een ooggetuige, die in de kerk was, vertelde dat de gewapende mannen “de gebedshal binnen kwamen en gelijk de priester dood maakten”. De getuige zei dat biddende kerkgangers werden geslagen en onder vuur werden begeleid naar de binnenzaal.

Omdat de discussies nergens toe leidden, hebben de veiligheidstroepen die het gebouw omsingelden de kerk bestormd en een einde gemaakt aan de gijzeling.

UPDATE: Reacties politiek Den Haag
De ChristenUnie vindt dat Nederland alle gedwongen uitzettingen van asielzoekers naar Irak moet opschorten. Volgens Kamerlid Joël Voordewind laat het bloedbad zien dat het niet veilig genoeg is om vluchtelingen terug te sturen naar Irak. Hij wil voorkomen dat woensdag een groep van dertig Irakezen wordt uitgezet en heeft naast Kamervragen ook een spoeddebat met minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) aangevraagd.

Volgens het CDA moet Nederland de Arabische Liga oproepen het geweld tegen religieuze minderheden en aanslagen op kerken te veroordelen. Daarnaast roept de partij minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) op er bij de Iraakse regering op aan te dringen dat de oorzaak van het geweld tot de bodem wordt uitgezocht, de schuldigen worden gestraft en dat religieuze minderheden worden beschermd tijdens hun geloofsuitoefening.

    • Marije Willems