Fred Rutten mist de grootste kans voor PSV

Marcus Berg schoot in de blessuretijd van PSV-FC Twente de bal over het doel van doelman Sander Boschker. Meer mogelijkheden kreeg de Eindhovense club niet. Toch was er na afloop nog een gemiste kans voor Fred Rutten. De coach van PSV kreeg de kans om te reageren op de dwaze actie van verdediger Jagos Vukovic. De invaller was zaterdagavond amper een paar minuten binnen de lijnen of hij plaatste aan de zijkant van het veld een woeste tackle op Bryan Ruiz. De Serviër raakte met zijn rechterbeen de bal, die lek op het veld bleef liggen. Zijn maaiende linkerbeen was bedoeld voor Ruiz, maar de aanvaller had het geluk dat hij nog net op tijd weg kon springen.

Het hele stadion inclusief scheidsrechter Kevin Blom wist dat er voor Vukovic maar één straf mogelijk was: rood. Verongelijkt stapte de prof van het veld. Alsof híj het slachtoffer van onrecht was. Vukovic was net terug na een schorsing van twee wedstrijden omdat hij bij een duel van Jong PSV slaags was geraakt met Lorenzo Piqué van ADO. Die straf had dus niets geholpen. Hij kreeg vandaag vier wedstrijden opgelegd.

De gefrustreerde Vukovic weigerde na afloop de media te woord te staan en verdween als een dief in de nacht. Wat dat betreft nam Vukovic een voorbeeld aan Nigel de Jong. De international schopte dit jaar twee keer een tegenstander een gebroken been, maar begreep weinig van de kritiek. Zijn trainer bij Manchester City Roberto Mancini had zijn tackle op Ben Arfa van Newcastle United als „normaal” omschreven. Maar in Nederland werd De Jong afgeschilderd als een benenbreker. De Jong liet doorschemeren dat hij het even helemaal gehad heeft met zijn geboorteland.

Dat sommige profvoetballers zelf niet inzien dat ze een voorbeeldfunctie ten aanzien van miljoenen amateurvoetballers hebben is op zich al triest genoeg. Het is aan de trainers om wangedrag van hun spelers aan de kaak te stellen. Rutten kwam niet verder dan „een onbesuisde actie”. En hij wilde eerst de beelden van Vukovic nog eens bekijken voordat hij een oordeel zou geven. Zonde. De scoringskans van Berg was aanzienlijk moeilijker.

Koen Greven

    • Koen Greven