El Hamdaoui één met de bal

Nacer Chadli en Mounir El Hamdaoui spelen deze week met hun clubs in de groepsduels van de Champions League.

Ajacied Mounir El Hamdaoui met achter zich Mark Looms van Heracles. Foto Orange Pictures 30-10-2010: Voetbal: Heracles Almelo - Ajax: Almelo Mounir El Hamdaoui. Eredivisie Foto: Orange Pictures / Theo Temmink

Heracles Almelo 1 Ajax 4

Ruststand 1-1. 16. El Hamdaoui 0-1, 38. Overtoom 1-1, 55. Lindgren 1-2, 78. Ooijer 1-3, 81. Sulejmani 1-4. Scheidsrechter: Bossen. Toeschouwers: 8.500.

Mounir El Hamdaoui maakte zaterdag tegen Heracles zijn elfde doelpunt van het seizoen. Vanaf de achterlijn schoot de Ajacied, zonder te kijken of een medespeler er beter voor stond, de bal met een curve in het dak van het doel. „Dit doe je alleen als je zelfvertrouwen hebt en in vorm bent”, zei elftalleider David Endt in de dug-out tegen Miralem Sulejmani. „Wanneer dit niet het geval is, schiet je zo’n bal in het zijnet.”

Zonder groots te voetballen grossiert de Nederlandse Marokkaan de afgelopen weken in prachtige treffers. Tegen NAC en SC Heerenveen stiftte hij de bal met een sierlijke boog a la Johan Cruijff over de keeper. Zijn tweede doelpunt tegen de Friezen was ook van grote schoonheid. Uit de lucht trapte El Hamdaoui de bal vol met de wreef in de kruising.

Zijn fluwelen traptechniek wordt nauwelijks geëvenaard in de eredivisie. Endt, zelf oud-voetballer van Ajax, lyrisch: „Mounir is één met de bal. Hij heeft volkomen de macht over de materie. Het tweede doelpunt tegen Heerenveen was exemplarisch. Op het moment van executie heerst er optimale kalmte in zijn lichaam. Soms wil hij de bal nog te veel raken, maar over het algemeen is het zeer geraffineerd wat hij doet.”

Verdediger Jan Vertonghen heeft ook een feilloze traptechniek. Hij kan als het moet een bal over tachtig meter met een crosspass (dwars over het veld) van de linksbackpositie in de voeten van de rechtsbuiten spelen. Maar toch is het anders dan bij El Hamdaoui. „Hij doet het vooral met de binnenkant van zijn rechtervoet”, legt de Belg uit. „Ik ben gespecialiseerd in de wreeftrap. Dat past meer bij mijn spel. Na de training oefenen we vaak op een speciale manier van schieten en passen.”

In de opbouw moet Vertonghen steeds proberen El Hamdaoui aan te spelen. Bij zijn oude club AZ was het spelsysteem daar volledig op gebaseerd. El Hamdaoui had een vrije rol en was vooral gevaarlijk met dribbels in een tegenaanval. Bij Ajax heeft hij te maken met Luis Suarez die eveneens de bal opeist en op avontuur gaat. „Mounir is slim in zijn manier van bewegen en vrijlopen”, vertelt Vertonghen. „Hij is heel wendbaar, draait snel. Ik kan hem zowel naar de bal laten komen als in de diepte aanspelen. We vinden elkaar steeds beter.”

Ajax speelde tegen Heracles met twee spitsen (Suarez en El Hamdaoui) in plaats van drie. Trainer Martin Jol besloot hiertoe omdat Suarez als rechterspits zelden een opkomende linksback verdedigt. „Het vereist ook voor mij een andere manier van spelen”, besefte Vertonghen. „Het spel gaat dan meer over de as van het veld.”

Volgens Endt profiteert Ajax nu pas echt van El Hamdaoui. Net als in zijn jaren bij AZ ondervond de aanvaller de gevolgen van de ramadan. Hij houdt zich strikt aan de eet en drinkvoorschriften. Endt: „Maar in topsport moet je voeding elke dag optimaal zijn. In het begin kun je het nog een beetje verbloemen, na een paar weken niet meer. Nu begint Mounir zijn kracht en cadans te hervinden.”

Het viel in Almelo op dat El Hamdaoui minder zelfzuchtig voetbalde dan bij AZ. Met zijn beheerste voetbewegingen probeerde hij vaak in de kleine ruimte een medespeler aan te spelen. Jol kijkt verbaasd. „Ik dacht dat hij bij AZ altijd veel combineerde? Maar dat zal net in de wedstrijden tegen ons zijn geweest. Misschien heeft het ook met zijn respect voor ploeggenoten te maken. ‘Ik hoop dat jullie aan het einde van dit seizoen beiden topscorer worden’, heb ik tegen Mounir en Luis gezegd.”

De Marokkaanse international is een ander type voetballer dan zijn voorganger Marko Pantelic, die meer aanspeelpunt was en anderen beter liet voetballen. Hoewel hij in het kampioensjaar 2009 bij AZ met 23 doelpunten topscorer werd van de eredivisie, vroegen kenners zich toch af waarom Ajax hem kocht. Endt: „El Hamdaoui en Suarez zijn inderdaad geen complementaire elementen, maar ze gunnen elkaar wel wat.”

De prijs/kwaliteitsverhouding van El Hamdaoui was met een afkoopsom van vijf miljoen euro heel goed. Maar Jol onthulde zaterdagavond nog een andere, plausibele reden. „We waren eigenlijk geïnteresseerd in Moussa Dembélé. Dat bleek niet haalbaar. Met El Hamdaoui wist ik dat we veel doelpunten zouden kopen, bovendien was ik er niet zeker van dat Suarez niet zou vertrekken. Dat kan altijd nog gebeuren. En dan is Mounir zijn vervanger en moet ik zorgen dat Mido fit is.”

    • Erik Oudshoorn