Een topper hoeft niet altijd duur te zijn

Chadli groeide in de topper tussen PSV en FC Twente uit tot de matchwinnaar.

De Marokkaanse Belg is de revelatie in de ploeg van trainer Michel Preud’homme.

Duel tussen PSV'er Atiba Hutchinson (links) en matchwinnaar Nacer Chadli. Foto Bas Czerwinski 30-10-2010, Eindhoven. PSV - FC Twente. Duel tussen Atiba Hutchinson, links en Nacer Chadli. Foto Bas Czerwinski

Eric Gerets, de Belgische bondscoach van Marokko, zag zaterdagavond hoe Nacer Chadli in het Philips Stadion de topper tussen PSV en FC Twente besliste. De 21-jarige linksbuiten speelde vorig seizoen nog in de marge bij AGOVV, maar is dit seizoen de revelatie bij de landskampioen. De geboren Belg met Marokkaanse roots zal ongetwijfeld snel voor de keuze worden gesteld: België of Marokko? „Ik heb nog niets beslist”, stelde Chadli in de mixed zone waar hij schouderklopjes kreeg van passerende ploeggenoten. „Voorlopig richt ik me alleen op FC Twente.” Morgen staat voor de aanvaller het Champions-Leagueduel bij Werder Bremen op het programma. „Of mijn loopbaan een jongensboek is? Misschien wel, ja”, zei de smaakmaker van de koploper van de eredivisie.

Chadli kwam afgelopen zomer voor iets minder dan 500.000 euro van het Apeldoornse Sportpark Berg en Bos over naar de voetbalclub uit Enschede. De linksbuiten leek vooral als een versterking voor de breedte te zijn gehaald. Van miljoenenaankopen als Emir Bajrami, Marc Janko en Roberto Rosales werd bij FC Twente veel meer verwacht. Na twaalf speelronden is Chadli echter bijna niet meer uit de basis weg te denken. De prof heeft zijn voorganger Miroslav Stoch al doen vergeten. Chadli bekroonde zijn opmars tegen PSV met zijn eerste competitiedoelpunt. Met de treffer bezorgde hij Twente de koppositie. Chadli bleef bescheiden: „Ik laat nooit zien wat ik van binnen allemaal voel. Het was heerlijk om te scoren, maar de drie punten waren nog belangrijker.”

De technisch sterke voetballer kende zijn voorlopige hoogtepunt in zijn carrière na een uur spelen tegen PSV. De lichtvoetige aanvaller werd aan de rechterkant aangespeeld door Bryan Ruiz en snelde met de bal aan zijn voeten af op gelegenheidsrechtsback Atiba Hutchinson van PSV, die hij met een korte kapbeweging passeerde. Chadli schoot de bal vervolgens met rechts hard in de bovenhoek langs de kansloze doelman Andreas Isaksson. De voetballer die in september 2007 debuteerde als prof, werd als eerste besprongen door verdediger Thilo Leugers. De Duitse debutant van Twente kende eveneens een schitterende avond waarop PSV kansloos verloor. Invaller Jagos Vukovic botvierde zijn frustraties met een keiharde tackle op Ruiz en kreeg rood.

Chadli toonde in het duel met concurrent PSV aan dat eredivisieclubs niet altijd miljoenen euro’s uit hoeven te trekken voor versterkingen. Nu het Nederlandse betaald voetbal in de greep is van de financiële crisis, is slim en goed scouten een belangrijk wapen geworden. FC Twente haalde de afgelopen jaren met spelers als Nashat Akram, Romano Denneboom, Bernard Parker, Youssouf Hersi, Wellington en Vagif Javadov tal van ondermaatse voetballers binnen. Maar met Ruiz deed de club vorig seizoen een gouden greep. En het aantrekken van Chadli lijkt ook een schot in de roos. „Ik heb bewust voor FC Twente gekozen vanwege de speelwijze”, legde de matchwinnaar uit. „Die keuze heeft goed uitgepakt.”

Chadli doorliep de jeugdopleiding van het Maastrichtse MVV en kwam in 2007 als groot talent over naar AGOVV. Bij de club, die onder anderen voor Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04), Gonzalo García García (FC Groningen) en Dries Mertens (FC Utrecht) een goede springplank bleek te zijn, had hij drie seizoenen nodig om zich in de kijker te spelen. ADO Den Haag, FC Utrecht, Ajax en Anderlecht toonden interesse, maar Twente was het slagvaardigst. „Het is mooi om te zien hoe Chadli zich bij ons staande houdt”, zei aanvoerder Peter Wisgerhof na de zege op PSV. „Hij is een nuchtere jongen. Ik verwacht niet zo snel een terugval.”

Chadli was in het duel met PSV de belichaming van het vertrouwen dat het huidige FC Twente uitstraalt. Na een moeizaam begin van het seizoen bleef de ploeg van de nieuwe trainer Michel Preud’homme in zichzelf geloven. En door optredens in de Champions League tegen Inter Milaan, Tottenham Hotspur en Werder Bremen maakte het elftal een versnelde ontwikkeling door, met de Nederlandse international Theo Janssen als de grote leider. „In het begin was het zeker niet makkelijk om me aan te passen”, legde Chadli uit. „Maar ik ben altijd hard blijven werken en doe de dingen die ik moet doen. Op dit niveau moet je vooral waken voor domme fouten. En nog steeds lijd ik soms stom balverlies. Dat moet er nog uit. Ik kan alleen nog maar beter worden.”

Gerets zal zich verbaasd hebben over het verschil tussen zijn oude club PSV en het onbevangen spelende FC Twente. De thuisclub dwong met een schot van Marcus Berg slechts één kans af. FC Twente leunde in verdedigend opzicht op sterspeler Janssen, die door het ontbreken van Wout Brama opvallend teruggetrokken speelde. Chadli profiteerde dankbaar van de ontstane ruimte. De club uit Enschede won voor het eerst sinds 1973 in het Philips Stadion, met dank aan een wonderschoon doelpunt van de Marokkaanse Belg.

    • Koen Greven