Deense Volkspartij: verbied Al Jazeera

Pia Kjaersgaard, de leider van de rechts-populistische Deense Volkspartij, wil dat de programma’s van de Arabische nieuwszenders Al-Jazeera en Al-Arabiya niet langer op de Deense televisie worden uitgezonden. Dat heeft ze gezegd in een interview met de krant Berlingske Tidende. De Deense Volkspartij is in grootte de derde partij van het land en geeft gedoogsteun aan de centrum-rechtse minderheidsregering.

Kjaersgaard zei dat ze vooral een uitzendverbod wil „om integratie te bevorderen”. Dat het daarmee in sommige wijken slecht gesteld is, wijt ze „voor een groot deel aan bewoners die hun nieuws van deze twee tv-stations halen”. Volgens haar zitten de uitzendingen van Al-Jazeera en Al-Arabiya „vol haat [...] ze dragen bij aan het voortdurend inprenten van haat tegen de westerse samenleving”.

De Deense regering heeft laten weten niets te voelen voor een verbod. Premier Lars Løkke Rasmussen erkent dat er integratieproblemen zijn in buitenwijken van grote steden. Vorige week presenteerde zijn regering een plan dat ‘gettovorming’ moet bestrijden. Mede onder druk van de partij van Kjaersgaard heeft Denemarken een restrictief immigratiebeleid.

Nasser Alsarami van de zender Al-Arabiya reageerde verontwaardigd op Kjaersgaards voorstel. „De beschuldigingen zijn absoluut vals en ik ben blij dat niet alle partijen in Denemarken haar visie delen”, zei Alsarami. „In de Arabische wereld worden we er vaak van beschuldigd dat we pro westers zijn [...] Als we van beide kanten kritiek krijgen doen we kennelijk iets goed.” (Reuters)