@Congresverkiezingen

Morgen zijn de Congresverkiezingen in de Verenigde Staten. Vanaf eind van de middag (Nederlandse tijd) kiezen Amerikanen een nieuw Huis van Afgevaardigden en eenderde van de Senaat. Hoe staat het ervoor?

Het was het weekend van de Rally to Restore Sanity. Bekijk hier nog eens de afsluitende speech van Jon Stewart. Arianna Huffington van The Huffington Post zegt daarover:

“The message at the end is incredibly important -- what we in the media tend to cover, whether it’s Balloon Boy, or Reverend Jones burning the Quran -- at the expense of other things that are happening around the country, where we put our magnifying glass, as he put it, is incredible important.”

Huffington Post weet op basis van twee belangrijke Democratische strategen te melden dat de partij intern vreest voor een verlies van 70 zetels in het Huis van Afgevaardigden (nu 256 tegen 178 in het voordeel van de Democraten). Dat zou een “blowout” van “historic proportions” zijn.

De meerderheid in de Senaat lijkt in handen van de Democraten te blijven, al zal het met groot verlies gepaard gaan. In een pro-Obamastuk in NRC dit weekend legde Brits historicus Simon Schama uit dat “de vernietiging van de Democratische partij waar de Republikeinen van likkebaarden”, niet zal plaatsvinden.

Volgens hem zal de Republikeinse zeggenschap in de Senaat vermoedelijk afhangen van de vraag of de Democraat Joe Manchin in West Virginia zijn tegenstander, de Republikeinse zakenman John Raese, van het lijf kan houden. En dat lijkt te gaan lukken.

Het Amerikaanse congres. (Foto AP)Het Amerikaanse congres. (Foto AP)

NRC-correspondent Tom-Jan Meeus maakt ons op zijn blog attent op dit stuk op Politico.com waar leiders van de Republikeinse partij zich op anonieme basis nu al bezorgd tonen over de eventuele kandidatuur van Palin in 2012. “Obama would crush her”.

In de categorie leuke dingen voor de mensen: New York Times heeft een aardige dynamische infographic over verschillende kandidaten en hoe vaak zij genoemd worden op Twitter. Maar: is het nu goed of slecht om veel betwitterd te worden?

    • Bart Hinke