Conflict Japan en Rusland over Koerilen

Tussen Japan en Rusland is een diplomatiek conflict ontstaan over het bezoek van de Russische president Medvedev vandaag aan de Koerilen, een groep eilanden waarop beide landen aanspraak maken.

Uit protest tegen het bezoek riep de Japanse regering de Russische ambassadeur in Tokio ter verantwoording „Zeer betreurenswaardig”, noemde de Japanse premier Naoto Kan het bezoek vanvan Medvedev vandaag tijdens een zitting van het parlement.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov noemde de Japanse reactie vanmorgen „onaanvaardbaar” en zou op zijn beurt de Japanse ambassadeur in Moskou ontbieden om uit te leggen dat de Koerilen Russisch grondgebied zijn.

President Medvedev landde vanmorgen op het eiland Kunashiri, op tien kilometer van het Japanse Hokkaido, dat volgens Rusland onderdeel is van de zuidelijke Koerilen en volgens Japan van het noordelijke territorium. Medvedev noemde de Koerilen eind september „een voor Rusland erg belangrijk gebied”, wat direct tot protesten van Tokio leidde. Rusland en Japan hebben sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog een territoriaal geschil over de vier eilandjes die op 18 augustus 1945 door de Sovjet-Unie werden geannexeerd. De eilandjes liggen in een gebied met een rijke visstand en omvangrijke olie- en gasreserves.

Het conflict komt op een moment dat Japan een hoogoplopende ruzie heeft met China over eilandjes in de Oost-Chinese Zee. In het gebied kwam het begin september tot een botsing tussen een Chinees vissersschip en twee Japanse patrouilleboten. Onder Chinese druk liet Japan de kapitein van het vissersschip, die met opzet tegen de patrouilleschepen was gevaren, na twee weken weer vrij. Premier Naoto Kan ligt in eigen land onder vuur omdat hij te snel voor de Chinese pressie gezwicht zou zijn. Een groep Japanse parlementariërs heeft vandaag naar video-opnamen van de botsing gekeken. De oppositie eist dat de opnamen openbaar worden gemaakt, terwijl Kans partij, de regerende DPJ, vreest dat daardoor de relatie met China verder onder druk komt te staan. (Reuters, AP)