Coach Schopman is nog onzeker

Oud-hockeyster Janneke Schopman is nu coach bij koploper SCHC. Gisteren was ze even terug bij haar oude club Den Bosch.

Als vanouds schalt de luide stem van Janneke Schopman (33) over het Bossche hockeyveld. Maar ditmaal zijn haar aanwijzingen echter niet bedoeld voor de thuisploeg, waar ze de acht seizoenen met veel succes speelde. Als coach van koploper SCHC neemt ze het deze keer op tegen haar oude club. Helemaal tevreden is ze nog niet over haar eigen rol tijdens de wedstrijd. „Misschien maak ik de ploeg te onrustig met mijn geschreeuw”, zegt ze na het duel dat in 1-1 eindigt. Ondanks het puntenverlies behoudt de club uit Bilthoven de koppositie in de hoofdklasse.

Schopman, 212-voudig international, is extra gespannen in Den Bosch. „De afgelopen week had ik daar geen last van. Ik was in mijn hoofd eigenlijk alleen maar met SCHC bezig en helemaal niet met Den Bosch. Toen ik hier op de club aankwam en allemaal bekenden tegenkwam, begon het toch een beetje te kriebelen. De spanning was bij mij daardoor groter dan normaal gesproken.”

In de eerste helft is SCHC, dat tot gisteren nog geen punt verspeelde, duidelijk de betere partij. Den Bosch kan in het begin van de wedstrijd nauwelijks gevaarlijk worden. Schopman: „Wij speelden dominant. Op dat moment moet je als team doordrukken en doelpunten maken. Het spel was echter te onrustig.”

Druk gebarend en roepend probeert de oud-international dat vanaf de zijlijn aan haar speelsters over te brengen. „Het voelt aan alsof ik zelf in het veld sta, daarom ben ik zo gedreven. Maar het zou kunnen zijn dat ik meer bereik wanneer ik mijn stem niet zo verhef.”

Eén minuut voor het einde van de eerste helft krijgt SCHC met een strafbal de grootste kans om op voorsprong te komen. Caia van Maasakker pusht de bal in eerste instantie hard tegen de lat. Omdat de keepster van Den Bosch, Lizzy Koeton, bewoog, mag de strafbal opnieuw worden genomen. De tweede poging wordt gestopt door Koeton. „Het geluk van een topploeg”, meent Schopman. „Als wij een minuut voor rust op voorsprong komen, is dat natuurlijk hartstikke lekker. Maar goed, van zo’n tegenslag leer je als team ook veel.”

Na rust is de thuisploeg de dominante partij. Maar tegen de verhoudingen in brengt de Argentijnse Delfina Merino SCHC op voorsprong. Twee minuten later is het Vera Vorstenbosch die een strafcorner in tweede instantie benut en de stand weer gelijk trekt. „Ik waarschuw daar zo vaak voor”, zegt Schopman na afloop. „Door de blijdschap over de 1-0 letten we even niet goed op. Een harde les.”

Toch kan Schopman leven met het resultaat. „Het is een beetje chauvinistisch, maar Den Bosch heeft de afgelopen tien jaar wel de lijn in het vrouwenhockey bepaald. Het is een club waar tegenop wordt gekeken. Daardoor speelt het mentale aspect een grote rol. Wat dat betreft hebben de meiden het heel goed gedaan. Ze zijn hier gekomen om te hockeyen en hebben zich niet laten imponeren”, stelt de coach.

SCHC-middenvelder Carlien Dirkse van den Heuvel is het niet helemaal met Schopman eens. Zij vindt dat de ploeg nog veel te veel respect heeft voor ‘het grote Den Bosch’. „We hadden veel balbezit en drongen vaak de cirkel binnen, maar het voelde aan alsof we niet helemaal loskwamen. Het bleef allemaal een beetje hangen. Natuurlijk zijn zij de kampioen van Nederland maar we moeten meer uitgaan van onze eigen kracht.”

Dirkse van den Heuvel is goed te spreken over haar nieuwe coach. „Ons team bestaat uit goede speelsters, maar dat wij momenteel koploper zijn is voor een groot deel te danken aan Janneke.” De international meent dat Schopman de ploeg vooral structuur heeft bijgebracht. „Ze weet veel van hockey, houdt van structuur en is heel perfectionistisch. Ze heeft duidelijk in haar hoofd hoe ze wil dat wij spelen en dat pakt erg goed uit.”

Dirkse van den Heuvel is er na gisteren van overtuigd dat SCHC meedoet om de landstitel. „Uit deze wedstrijd bleek dat wij in potentie zelfs beter zijn dan Den Bosch. We speelden niet ons beste spel en toch wisten we de stand gelijk te houden tegen de landskampioen. Dan hoor je bij de beste clubs.”

    • Shari Kiljan